Kina je navodno lider u svetu po broju blokčein projekata koji se trenutno sprovode u zemlji, izveštava kineski medij China.org.cn 2. aprila.

Pozivajući se na izveštaj Blockdata, China.org.cn navodi da u Kini postoji 263 projekta vezanih za blokčein, što čini 25% ukupnog broja u svetu.

Li Kilej, tehnički direktor platforme za razvoj blokčeina Qulian Technology, navodno je rekao da je finansijski sektor najveći korisnik blokčein tehnologije, posebno kada su u pitanju banke i brokerske kuće.

Kris Čerč, vodeći službenik za poslovni razvoj u njujorškoj firmi Digital Asset u SAD-u, navodno je ukazao na važnost poslovanja u Kini i njenoj okolini, jer je kompanija počela da radi sa berzama iz Hong Konga i klirinzima (HKEX). Čerč je navodno izjavio: "Jedan od razloga zašto je HKEX za nas toliko važan jeste zato što je to kapija ka berzi u unutrašnjosti Kine."

Prošle godine, Svetska organizacija za intelektualno vlasništvo objavila je da je većina podnesaka za patente povezane sa blokčeinom došla iz Kine. Podaci koje je prikupio Tomson Rojters iz međunarodne organizacije za patente pokazali su da je više od polovine od 406 patenata u 2017. godini iz Kine: u njoj je podneto 225 zahteva za blokčein patente, a iza nje su SAD (91) i Australija (13).

U skorije vreme, China Shipbuilding Industry Company Limited, podružnica transportnog giganta China Shipbuilding Industry Corporation, potpisala je ugovor sa Bankom Šangaja, u okviru kojeg će istražiti kako se može primeniti blokčein za finansiranje svojih dobavljača.

Prošle sedmice, u provinciji Đangsu, predstavljen je višegodišnji projekat pod nazivom "Plan implementacije za razvoj transportne infrastrukture". Prema planu, blokčein će biti jedna od tehnologija koje će lokalne vlasti koristiti u ponovnom uspostavljanju lokalne transportne infrastrukture.