Kinesko građevinsko preduzeće koje se okrenulo kripto rudarenju, prodato je nakon što je firma izgubila više od 90% svoje vrednosti. Razvoj je saopštio 8btc 19. aprila.

Firma je prodata za oko 12 miliona juana (1,8 miliona dolara), nakon što je njena vrednost pala za 170 miliona juana (25,3 miliona dolara) u roku od godinu dana. Prema izveštaju, Huatie HengAn je počeo svoj rad kao podružnica kompanije Huatie, a tvrde da je njihova oblast poslovanja pružanje ‘cloud computing’ usluga.

8btc je zapazio da finansijske prijave kompanije otkrivaju da je glavni posao kompanije rudarenje kriptovaluta, s obzirom da su tokom 2018. kupili 36.500 mašina za rudarenje od Avalon i Ebang. Dok se u izveštaju mašine za rudarenje navode kao računarski serveri, proizvođači navedenih mašina su poznati za proizvodnju ASCI uređaja, a ne tradicionalnih računarskih servera.

8btc tvrdi da je prodaja kompanije privukla pažnju lokalne kripto zajednice,  jer bi to mogla da bude prva kompanija u zemlji koja se zvanično bavi kripto rudarenjem. Gubici kompanije koji su se pojavili zbog pada zarade kripto rudarenja iznose preko 95 miliona juana (14 miliona dolara).

Ova vrednost navodno prevazilazi originalnu investiciju od oko 25 miliona dolara. Dalje, 8btc navodi da je prihod kompanije na godišnjem nivou 53 miliona juana (7,9 miliona dolara), a da je od 28. februara neto gubitak porastao na skoro 158 miliona juana (oko 23,5 miliona dolara). Navedeni gubici su doveli do toga da je neto vrednost kompanije samo 12 miliona juana (1,8 miliona dolara).

Tvit koji je objavljen 12. aprila od istraživačkog odeljka kripto platforme BitMEX procenjuje da su rudari bitkoin SV-a (BSV) imali bruto gubitke u iznosu od 2,2 miliona dolara.

Kao što je Cointelegraph nedavno izvestio, kineska vladina agencija NDRC razmatra zabranu kripto rudarenja u zemlji. Takođe, početkom meseca Ministar finansija Hong Konga izjavio je da je kripto rudarenje regulisano lokalnim trgovinskim zakonima, a prekršaj se kažnjava novčanom ili zatvorskom kaznom.


Pripremio: Marko Mihajlović