Kripto berza i provajder usluga kripto novčanika, Coinbase sa sedištem u San Francisku privodi kraju poslovne pregovore koji bi mogli uticati na rast vrednosti kompanije na 8 milijardu dolara - navodi se u izveštaju Recode-a (2. oktobar).

Citirajući anonimne izvore upoznate sa ovim pitanjem, Recode navodi da Coinbase pregovara sa Tiger Global-om i njegovim akcionarima u vezi sa mogućom investicijom od 500 miliona dolara. Izvori navodno govore da bi Coinbase mogao da doda 250 miliona dolara u svoj trezor, dok bi se dodatnih 250 milijardi dolara moglo naći za isplatu postojećih investitora.

Tiger Global Menagement je investiciona firma koja je osnovana 2011. godine i koja investira na globalnom nivou kako na privatnim tako i na javnim tržištima.

Direktor kripto investicione kompanije Galaxy Digital Majkl Novograc izjavio je da su vesti o navodnim pregovorima pokazale da kriptovalute poput bitkoina nisu više samo "tulip mania" - CNBC citira Novograca sa Economists Finance Dirsupted konferencije.

"Evo primera kripto industrije, Coinbase-a, koji vredi 8 milijardi doalara, e to je prava kompanija a Tiger je pravi šlag na torti Coinbase-ovog poslovanja. Oni su pametni, sposobni ljudi".

Prema CNBC-u dogovor sa kompanijom Tiger Global omogućio bi Coinbase-u da postane jedan od najvrednijih startapa u Americi. Prošle godine, nakon D runde serije prikupljanja sredstava koju je vodio IVP, uz učešće Section 32, Draper Associates i drugih, procenjena vrednost Coinbase je bila oko 1,6 milijardi dolara.

Tokom prošle godine, Coinbase je brzo uspeo da proširi svoj posao na više frontova. U maju, berza je najavila pokretanje četiri nova proizvoda koji imaju za cilj "da otključaju 10 milijardi novca institunacionalnih investitora koji se trenutno nalaze na margini".

Nedavno, Coinbase je predstavio svoj novi proizvod pod nazivom "Coinbase Bundle", koji ima za cilj da pojednostavi proces kripto trgovanja. CoinBase Bundles je korpa od pet kriptovaluta koje podržava Coinbase - bitkoin, bitkoin keš, itirijum, lajtkoin i itirijum klasik - i kupljeni u srazmeri sa svojom tržišnom kapitalizacijom u američkim dolarima.

Coinbase je takođe priključio svom timu "talente" tradicionalnih finansijskih institucija kao i većih teh kompanija poput Fejsbuka, Majkrosofta, Amazona i Gugla. Danas, Coinbase je najavio da će Chris Dodds, član odbora firme Charles Schwab-a, pristupiti berzinom odboru kako bi doprineo proširenju Coinbase-a u smislu mogućnosti finansijskih usluga.


 

Pripremio: Bojan Zečević