Bitkoin (BTC) je ove godine predstavio istorijski nisku volatilnost, tvrdi SFOX izveštaj iz decembra 2019. objavljen 8. januara, uporedo sa nižom korelacijom sa altkoinima, pojavljuju se znakovi da bi se tržište moglo početi ponašati na predvidljiviji način. Međutim, klasa imovine kriptovalute ostaje nesrazmerno rizična u poređenju sa berzama.

U svom završnom mesečnom izveštaju za 2019. godinu analitička kompanija SFOX analizirala je godišnje performanse bitkoina i drugih kriptovaluta.

U poređenju sa tradicionalnom imovinom, poput zlata i akcija, bitkoin je proteklih šest meseci držao izuzetno nizak indeks korelacije. Prosečna 30-dnevna korelacija iznosila je -0,037 za S&P 500 i 0,149 za zlato. Pored toga, korelacija između bitkoina i altkoina je pala sa maksimalnih 0,7 na minimalnih 0,4.

Pored toga, nestabilnost bitkoina je pala tokom kasnijih faza godine. Iako su i dalje znatno iznad odgovarajućih vrednosti za tradicionalnu imovinu, tržišta kriptovaluta zabeležila su relativno nizak nivo volatilnosti u odnosu na 2018. BTC je 2019. zatvorio sa istorijskom volatilnosti od 32,05 posto.

Volatility of Leading Cryptoassets

Izvor: Izveštaj SFOX

Kombinacija niske volatilnosti i niske korelacije „učinila je BTC ubedljivim alatom za upravljanje portfoliom u 2019. godini“, zaključio je SFOX. Međutim, takođe je istaknuto da skup podataka nije dovoljno velik da bi smislio predviđanja o trendu za 2020. Ugovori o bitkoin opcijama, poput onih koje je nedavno pokrenuo Bakkt, podrazumevaju volatilnost od preko 70 odsto za drugu polovinu ove godine.

Kriptovalute su i dalje nesrazmerno rizične

BTC je u 2019. godini pokazao impresivne prinose od 93,8% u poređenju sa 29% S&P 500 i zlata 52,8%. No, iako niža volatilnost može ukazivati na postepeno povećanje ročnosti na tržištu, rizik je i dalje prevelik u odnosu na dobit.

Koeficijent Sharpe, mera rizika i nagrade koja upoređuje prinose aktive i njegovu volatilnost, bio je značajno veći za S&P 500. Vrednost koeficijenta za BTC iznosila je 1,74 u 2019. godini, dok je vodeća berza dostigla 2,54. To znači da su tradicionalna tržišta, uprkos znatno nižem prinosu, bila statistički isplativija investicija od kriptovaluta.

Nije poznato da li će se ovi trendovi nastaviti i u 2020. godini. SFOX je identifikovao predstojeće prepolovljavanje bitkoina i uvođenje opcija ugovora kao potencijalne pozitivne pokretače. Suprotno tome, nedavna zabrana sadržaja na Youtube-u može biti znak nadolazećeg pritiska tehnoloških kompanija.