Ministri ekonomije i finansija iz 28 država članica Evropske unije će navodno održati neformalni sastanak o izazovima koje predstavljaju digitalna sredstva i mogućnost pooštravanja propisa, izveštava Bloomberg 29. avgusta.

Prema nacrtu do koga je došao Bloomberg, učesnici će raspravljati o opšem nedostatku transparentnosti i potencijalu kriptovalute da se iskoristi za utaju poreza, finansiranje terorizma i pranje novca na sastanku koji će se održati 7. septembra u Beču, u Austriji.

Evropski organ za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) je ranije upozorio potrošače o inicijalnim ponudama novčića (ICO), navodeći nedostatak razumevanja investitora i probleme sa neregulisanim finansijskim aktivnostima. ESMA je takođe primetio da su neregulisane berze nezaštićene zbog toga što se nalaze van globalnih finansijskih regulatornih okvira, što znači da gubici potrošača u slučaju haka neće biti pokriveni od strane EU zakona.

Uprkos prethodnim upozorenjima od finansijskih nadzornih organa EU, dokument do koga je došao Bloomberg, navodi da su ICO-i "uspostavili efikasan način prikupljanja sredstava". Dokument navodno takođe navodi da ICO projekti mogu pomoći u integraciji tržišta kapitala u EU.

Peta direktiva o sprečavanju pranja novca EU stupila je na snagu 9. jula. Mere unutar direktive postavile su novi pravni okvir za evropske finansijske nadzornike kako bi regulisali digitalne valute. Nova pravila donose strožije zahteve transparentnosti usmerene na korišćenje "anonimnih plaćanja putem pripejd kartice" i "berzi digitalnih valuta" u svrhu pranja novca ili finansiranja terorizma.

U martu, ESMA je ojačao uslove za ugovore za razlike (CFD) u kriptovalutama. U skladu sa uvedenim pravilima, investitori moraju da imaju dovoljno sredstava da pokriju najmanje polovinu vrednosti ugovora nakon otvaranja, promenom odnosa kripto CFD-a sa 5:1 na 2:1 na otvaranju.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić