Društvena mreža Fejsbuk je kako se izveštava kupila Chainspace kao svoju prvu blokčein akviziciju, izveštava Cheddar 4. feburara.

Izvori su navodno rekli Cheddar-u da je Fejsbuk kupio Chainspace, mali blokčein startap, isključivo zbog veština i nivoa profesionalnosti njihovog osoblja, a ne zbog usluga ili proizvoda koje kompanija pruža.

Po Cheddar-u, četiri od pet istraživača koji su radili na akademskom pismu o namerama (whitepaper) Chainspace-a će se pridružiti Fejsbuku. Portparol iz Fejsbuka je izjavio Cheddar-u da, dok je vodeća društvena mreža unajmila nove istraživače, ona nije preuzela tehnologiju Chainspace-a.

Startap, koji je osnovan od strane istraživača sa Londonskog univerziteta, navodno je radio na problem skalabilnosti blokčeina, posebno primenom “sharding” procesa na pametne ugovore, navodi se na veb sajtu Chainspace-a.

Dok mnogi zagovornici blokčeina hvale tehnologiju zbog njene bezbednosti kada je u pitanju obrada transakcija, trenutno tehnologija nije dovoljno skalabilna kako bi mogla da parira na nivou tradicionalnih sistema kao što su Visa ili PayPal. Trenutni broj transakcija u sekundi (tps) na bitkoin mreži osciluje između dva i 18, dok je Visa sposobna za 2.000 tps, dok Paypal može da obradi 115 tps.

Sharding radi na pararelnoj obradi više povezanih mašina koje dele rad verifikovanja transakcija, što bi moglo da dramatično poveća skalabilnost blokčeina. 

Krajem 2018. godine, Fejsbuk je naveo 5 novih blokčein poslova na svojoj stranici za zapošljavanje: 2 mesta za softverski inženjering, inžinjer za podatke i “data scientist”, a svi poslovi se nalaze u sedištu kompanije u Menlo Park, Kalifornija.

Početkom maja 2018. godine, šef odeljenja za Fejsbuk Messenger, Dejvid Markus, najavio je da je kompanija formirala grupu koja će “istraživati kako da najbolje iskoristi blokčein preko Fejsbuka, počevši od nule.” Markus je bivši član odbora vodeće američke kripto berze Coinbase.

 

Pripremio: Marko Mihajlović