Fejsbuk je, navodno, odbio da uđe u pregovore sa kripto firmom Stelar (XLM), objavio je Cheddar 10. augusta. Business insider je objavio da Fejsbuk i Stelar razmišljaju o potencijalnom partnerstvu za izgradnju Fejsbuk varijante sa Stelar blokčeinom.

Portparol Fejsbuka je, navodno, rekao Cheddar-u da se kompanija "ne bavi bilo kakvim diskusijama sa Stelarom, a ne razmišljamo o izgradnji njihove tehnologije".

Izjava je napravljena u odgovoru na izveštaj Business Insider-a da su dve kompanije raspravljale o potencijalnom odvajanju iz glavne mreže Stelara kao deo sopstvenih blokčein projekata. Izvori kompanije Stelar navodno su rekli Business Insider-u da "bi imalo smisla za Fejsbuk da registruje transakcije plaćanja na distribuirani registar poput Stelara."

Dok su vesti o saradnji Fejsbuka sa Stelarom u pitanju, kompanija je napravila neke korake ka prihvatanju blokčein tehnologije. Prošlog meseca Evan Čeng, direktor inženjerskog dela Fejsbuka preselio se na istu poziciju u nedavno uspostavljenom blokčein timu kompanije. Tim je početkom maja osnovao Dejvid Markus, šef Fejsbukove aplikacije Messenger, da bi istražio moguće primene  tehnologije distribuiranog registra.

Uspostavljanje Fejsbukovog blokčein tima je propraćeno sa dosta promena u njegovom timu za proizvode, što je dovelo do formiranja tri nova tima: „family of apps“ tima, „central product services“ tima i „new platforma and infra“ tima.

Kasnije tog meseca, anonimni izvori koji su upoznati sa "planovima Fejsbuka", rekli su Cheddar-u da Fejsbuk "istražuje" stvaranje sopstvene kriptovalute, uprkos tome što je zabranio kripto oglase na platformi ranije ove godine. Fejsbuk je zabranio reklamiranje kriptovaluta pod klauzulom sprečavanja reklama za "finansijske proizvode i usluge često povezane sa varljivim ili obmanjujućim promotivnim radnjama".

Stelar je osnovan početkom 2014. godine kao tehnologija plaćanja izgrađena na protokolu Ripla, iako je od tada doživeo značajne promene. U julu, Stelar je dobio šerijatsku dozvolu za transfer novca i za tokenizaciju sredstava. To znači da će Stelar moći da poboljša svoj ekosistem u regionima u kojima finansijske radnje moraju da budu u skladu sa finansijskim principima Islama.
 

Pripremila: Majda Petrović