Fejsbuk će ovog meseca, kako se izveštava, objaviti svoj kripto projekat, omogućujući zaposlenima da deo plate dobiju u njihovom novčiću, izveštava CNBC 5. juna.

Navodeći izveštaj The Information-a, CNBC navodi da Fejsbuk dalje planira da ustupi kontrolu nad kriptovalutom spoljnim stranama kako bi se osiguralo da digitalna imovina neće biti u potpunosti centralizovana.

Kompanije za posredovanje će navodno platiti čak 10 miliona dolara za mogućnost da deluju kao nod - da potvrđuju transakcije - na mreži za Fejsbukov token.

Stejblkoin - koji će navodno biti integrisan kao sredstvo za plaćanje na WhatsApp-u, Messenger-u i Instagramu - takođe će biti dostupan putem fizičkih ATM mašina, prenosi The Information.

Fejsbukova kriptovaluta bila je predmet mnogih spekulacija u proteklih nekoliko meseci, jer je kompanija malo otkrila o projektu. Ranije ove nedelje, Financial Times je izvestio da Komisija za trgovinu robnim fjučersima SAD-a (CFTC) vodi razgovore sa Fejsbukom o predstojećem stejblkoinu.

Fejsbuk je navodno u maju dobio zaštitni znak ‘Libra’ za tajni projekat. Izvori bliski ovom projektu tvrdili su da Fejsbuk zapošljava finansijske kompanije da razviju novčić i da je tajni naziv projekta Libra.

Kasnije tog meseca, Fejsbuk je takođe registrovao novu firmu za finansijske tehnologije, Libra Networks LLC, sa Ženevskim komercijalnim registrom u Švajcarskoj.