Fejsbukov ‘Calibra’ digitalni novčanik neće biti dostupan na njegovim najvećim tržištima, uključujući i Indiju, navodi se u izveštaju TechCrunch-a 19. juna.

Portparol je rekao za ovaj veb-sajt:

"Libra blokčein će biti globalan, ali će biti na provajderima novčanika da odrede gde hoće, a gde neće raditi. Calibra neće biti dostupan u zemljama koje su pod sankcijama SAD-a ili u zemljama koje zabranjuju kriptovalute."

Procene od strane Statista-e ukazuju da je do aprila ove godine u Indiji bilo 260 miliona korisnika Fejsbuka - daleko ispred SAD-a kao drugog najvećeg tržišta ovog tehnološkog giganta.

Ranije ovog meseca, indijski zakonodavci predložili su stroge nove propise koji bi mogli da dovedu do toga da se građani suoče sa desetogodišnjom zatvorskom kaznom ako trguju kriptovalutama.

Fejsbuk namerava da Calibru učini dostupnim preko specijalno kreirane aplikacije i preko WhatsApp i Messenger platformi. Trenutno, Indija je jedino tržište na kome je dostupna posebna usluga plaćanja - WhatsApp Pay.

Najavljujući svoju kriptovalutu Libra i novčanik Calibra, Fejsbuk je jasno stavio do znanja da želi da dopre do potrošača koji nemaju pristup bankama i da im omogući pristup finansijskim uslugama. Međutim, ovaj razvoj bi mogao značiti da Indija, u kojoj se nalazi druga najveća populacija u svetu koja nema pristup bankama, propušta ovu priliku kada Libra bude lansirana u prvoj polovini sedeće godine.

Fejsbukov globalni stejblkoin će biti podržan rezervom sredstava kako bi bio zaštićen od volatilnosti koja se javlja kod ostalih kriptovaluta. Mastercard, PayPal i Visa su među osnivačima udruženja Libra.

Projekat se suočava sa otporima drugih zemalja. Maksin Voters, koja predsedava Komitetom za finansijske usluge u Predstavničkom domu SAD-a, pozvala je Fejsbuk da zaustavi razvoj "dok Kongres i regulatori ne dobiju priliku da ga ispitaju".

Predsednik Komiteta za finansijsko tržište ruske Državne dume Anatolij Aksakov takođe je rekao da Libra neće biti legalizovana u Rusiji.