Tokom prvog kvartala 2019. bilo je manje ICO projekata koji su prikupili sredstva u odnosu na četvrti kvartal 2018. godine, navodi se u nedavnom izveštaju ICObench-a.

Prema kvartalnom izveštaju ICO tržišta, u prvom kvartalu 2019. bilo je skoro 350 ICO projekata, što je manje nego u četvrtom kvartalu prošle godine. Ukupan broj prikupljenih sredstava tokom prvog kvartala iznosi skoro jednu milijardu dolara, međutim, taj broj je pola milijardi dolara manji u odnosu na prethodni kvartal.

"Naime, u prvom kvartalu 2019. bilo je dva puta manje ICO projekata koji su prikupili sredstva u odnosu na prošli kvartal. Stopa uspešnosti ICO projekata u prvom kvartalu ove godine je skoro isti u poređenju na prethodni kvartal, ali je njihov broj opao. Više od 60% ICO projekata i dalje prikuplja manje od 5 miliona dolara."

U prvom kvartalu bilo je 328 ICO projekata, od kojih je 107 uspelo da prikupi sredstva dok 221 projekata nije. U četvrtom kvartalu 2018. bilo je 585 projekata, od kojih je 207 prikupilo sredstva dok 378 nije.

Među najpopularnijim oblastima kojima su se bavili ICO projekti u prvom kvartalu su virtuelna realnost (VR), big data, veštačka inteligencija (AI) i zabava. Prema analizi, itirijumova mreža ostaje najpopularnija infrastruktura za ICO projekte.

Ranije u aprilu, ICO analitički sajt TokenData objavio je izveštaj u kojem se navodi da je u prvom kvartalu ove godine prikupljeno 118 miliona dolara. Izveštaj takođe otkriva da je od 2.500 projekata koje je sajt pratio od 2017. godine, samo 45% njih je uspešno prikupilo novac, a samo 15% tokena izdato od uspešnih projekata trguje se po početnoj ceni ili iznad.

Istraživanje institucionalnih investitora koje je objavljeno u februaru otkriva da samo 19% ispitanika veruje da će se redovno ulagati u digitalna sredstva do 2021. Prema istraživanju, 41% veruje da će institucionalni investitori ući u ICO sektor u narednih pet godina, dok 23% smatra da ne vide investicioni potencijal ICO tržišta.


Pripremio: Marko Mihajlović