Radna grupa za finansijske mere (FATF), internacionalna grupa koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorizma, će početi da sastvavlja obavezujuća pravila za menjačnice kriptovaluta u junu, otkrio je 12. juna Rojtersu japanski zvaničnik koji je upoznat sa slučajem.

Nova pravila će biti nadogradnja na neobavezujuća pravila koja je FATF usvojio juna 2015. FATF će razmotriti da li su postojeće smernice iz AML zakona još uvek odgovarajuće i da li mogu da budu primenjene kod novih menjačnica. Međuvladina organizacija će takođe istražiti kakvu saradnju može da ostvari sa zemljama koje su zabranile kriptovalute.

Zvaničnik Japana je izjavio da se japanske vlasti trude da postanu lideri u ovoj oblasti i da promovišu usvajanje novih pravila do 2019. Zvaničik je takođe dodao da se japanska vlada nada saradnji Amerike i evropskih država kada su ove teme u pitanju.

Sedište FATF-a je u Parizu i sastoji se od 37 država članica. Grupa je osnovana 1989. po nalogu grupe G7.

Ovaj potez FATF-a prati skorašnji potez kanadske vlade koja je izdala novi nacrt regulativa za menjačnice i servise koje koriste kriptovalute. Nova pravila imaju za cilj da se odklone "nedostaci" koje je FATF primetio 2015, posebno kada je u pitanju povećanje primene AML zakona i sprečavanja finansiranja kriminalnih delatnosti.


 

Pripremio: Stevan Kostić