Univerzitetski kampusi su drugi najveći kripto rudari u sektoru, navodi se u istraživanju Cisco-a koje je objavljeno u PCMag-u 5. marta.

Cisco istraživači bezbednosti navodno su istraživali aktivnost kripto rudarenja u različitim industrijskim vertikalama. Istraživanje je sprovedeno uz pomoć sigurnosnog proizvoda Cisco-a Umbrella, koji prati aktivnost klijenata na mreži kako bi sprečili zlonamernu aktivnost, uključujući moguće kripto rudarenje.

Prema izveštaju, univerzitetski kampusi su rangirani kao drugi najveći rudari digitalnih valuta u industriji sa 22% učešća, nakon čega se nalazi energetski sektor sa oko 34%.

Cisco istraživač za pretnje Austin Mekbrajd objasnio je trend PCMag-u, navodeći da “ukoliko ostavite rudarsku opremu da radi u vašem studentskom domu četiri godine, izlazite sa fakulteta sa dobrom svotom novca.”

Dok je njihova rudarska oprema radila u studentskom domu ili u biblioteci fakulteta, studenti su navodno zaobišli troškove struje koji smanjuju profitabilnost kripto rudarenja, navodi Mekbrajd. On je zatim dodao:

“Težina rudarenja za mnogo novčića je veoma velika sada - što znači da plaćate više za internet i struju nego što dobijate novca od izrudarenih novčića. Ukoliko ne morate da plaćate ove troškove, onda ste u dobroj poziciji da dobijate novac na račun univerziteta.”

Prema rang listi Cisco-a, kampuse prate mediji i zdravstvena industrija, sa 6% i 7%. Kripto rudarenje u državnoj upravi, proizvodnji i sektorima finansijskih usluga zauzimaju 4%, 3% i 2%.

Slična situacija je uočena u aprilu prošle godine, kada je firma za nadzor sajber napada, Vectra, otkrila da i namerno kriptorudarenje kao i cryptojacking postaje sve više pretežno na univerzitetskim kampusima nego u bilo kom delu sektora.

U januaru 2018. godine, Univerzitet Standford objavio je upozorenje protiv kripto rudarenja na kampusu, sa obzirom da fakultetski resursi “ne mogu da se koriste zarad lične finansijske koristi.” Upozorenje takođe citira šefa odseka za informatičku bezbednost:

“Kripto rudarenje je najviše lukrativno kada su minimizovani troškovi, ali je ovo nažalost dovelo do kompromitovanih sistema, zloupotrebe univerzitetske računarske opreme i ličnih rudarskih uređaja koji koriste resurse kampusa.”


Pripremio: Marko Mihajlović