Nedavni izveštaj koji je objavljen za Brookings Institution poziva na poboljšanu regulativu kriptovaluta. Autor izveštaja je Timoti Masad sa Hardvard Univerziteta, predsedavajući američke Komisije za trgovinu robnim fjučursima (CFTC) tokom administracije predsednika Barak Obame.

Izveštaj pod nazivom “Vreme je da učvrstimo regulativu kripto imovine” bavi se navodnom potrebom za boljom regulativom digitalnih valuta, nezakonitom upotrebom kriptovaluta, kao i merama smanjivanja rizika sajber napada. Izveštaj takođe pruža direktne preporuke o tome kako može trenutna kripto regulativa da se poboljša.

Prema izveštaju, postoji praznina u regulativi kripto imovine koja doprinosi prevarama i slabom zaštitom investitora, što se delom dešava zbog toga što tradicionalni standardi potrebni za hartije od vrednosti i tržište derivata nisu primenjeni na kripto platforme za trgovinu.

Masad piše da kripto berze nisu ispravno regulisane, što ih čini ranjivim za prevare i manipulacije, kao i sukobe interesa, što podstiče potrebu za propisima koji smanjuju operativni rizik i primenjuje zaštitni mehanizam za sistem.

Izveštaj takođe ukazuje na nedovoljan regulativni nadzor koji stvara šire rizike u pogledu sajber bezbednosti i nezakonitih plaćanja, što dovodi do još više hakerskih napada.

Bivši predsednik CFTC-a predlaže da američki Kongres mora da reši pomenute probleme tako što razviju regulativni nadzor tržišta kripto imovina, trgovačkih platformi i ostalih posrednika koji deluju na tržištu.

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) kao i CFTC navodno su dovoljno kompetentne da regulišu sektor, tako da nema potrebe za osnivanjem posebne agencije. U izveštaju se navodi da bi Kongres trebao da ovlasti SEC da reguliše tok kriptovaluta i regulativu trgovačkih platformi, kastodijana, brokera i savetnika.

Zakonodavstvo takođe treba da postavi osnovne principe, a ne specifičnosti regulative, na isti način na koji je Kongres radio za fjučurse i grupna finansiranja (crowdfunding), navodi Masad. On je dodao da sektor treba da nastavi da razvija sopstvene standarde za samo-regulaciju.

U januaru, Džeremi Alair, izvršni direktor i suosnivač kripto finansijske kompanije Circle, izjavio je da je najveća regulativna prepreka sa kojom se danas kripto suočava, jeste nedostatak jasnoće od SEC-a. Alair je napisao na svom Reddit AMA (Pitaj me bilo šta) sesiji:

“Najveća i najneposrednija regulativna prepreka s kojom se suočavamo je nedostatak specifičnih smernica SEC-a o tome kako treba klasifikovati različite kripto imovine. Verujemo da za mnoge možemo jasno odrediti da su valuta ili roba, ali treba više specifičnosti o tome šta može biti hartija od vrednosti. To bi moglo da donese dosta aktivnosti na tržištu, a takođe i jasno omogući rast tržišta za hartije od vrednosti zasnovane na kriptu.


Pripremio: Marko Mihajlović