Nekoliko univerziteta iz Lige bršljana i drugih prestižnih američkih univerziteta navodno investiraju u “najmanje” jedan fond za kriptovalute. Izveštaj je objavljen na internet sajtu Information u sredu, 10. oktobra.

Citirajući neimenovani izvor, Information prenosi da su multimilijarderski doprinosi Harvarda, Stanforda, Dartmoutha, MIT-a i univerziteta Severne Karoline uloženi u kripo svet. Ovo je znak da “ova vrsta investiranja” nailazi na sve više prihvatanja među institucionalnim investitorima, prenosi izvor.

Harvardovi doprinosi su navodno dostigli nivo od 39,2 milijardi dolara u 2018, što ga stavlja na prvo mesto doprinosa među fakultetima širom sveta. Među najbogatijim koledžima u americi prethodne fiskalne godine, Stanford i MIT spadaju u top 10 (četvrto i šesto mesto), dok se Dartmouth i univerzitet u Severnoj Karolini se nalaze u top 25.

Kao što je objavljeno prošle nedelje, koledž iz Lige bršljana Jejl je takođe jedan od kripto investitora. Ovaj koledž je pomogao da se skupi 400 miliona dolara za novi kripto fond napravljen od strane Coinbase-ovog osnivača Freda Ešrama, bivšeg partnera u Sequoia Capital Matt Huang-a i Čarlsa Nojesa, koji se povezuje sa kripto fondom Pantera Capital.

Sa objavom vesti da vodeći akademski igrači ulažu u ovu novu vrstu imovine, grupa top internacionalnih univerziteta takođe doprinosi razvoju ove nove tehnologije tako što nude kurseve vezane za blokčein, pametne ugovore i kriptovalute. Institucije poput univerziteta Kembridž su sprovele značajna istraživanja kripto finansija, dok švajcarski univerzitet u Lucernu prihvata bitkoin kao način za plaćanje školarine.

 

Pripremio: Stevan Kostić