U prvom kvartalu 2019. godine je prikupljeno oko 118 miliona dolara putem ICO projekata, što je preko 58 puta manje u odnosu na 6,9 milijardi sakupljenih tokom istog perioda 2018-e, prenosi Wall Street Journal (WSJ) 31. marta.

U izveštaju se navode podaci sa sajta TokenData. WSJ tvrdi da investitori odustaju od ulaganja zbog regulativa koje pogađaju ICO projekte, kao i zbog opadajućeg tržišta u poslednjih godinu dana.

Jedan od najnovijih slučajeva se desio u februaru, kada je američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) novčano kaznila kripto firmu Gladius Network zbog prodaje neregistrovanih hartija od vrednosti nakon što je firma samu sebe prijavila komisiji.

Prošlog meseca, osnivački partner Future Perfect Ventures-a, Jalak Jobanputra, tvrdio je da su procene investicionog kapitala takođe duboko pogođene opadajućim kripto tržištem.

Nedavni izveštaj takođe otkriva da od 2.500 projekata koje je TokenData pratio od 2017. godine, navodno samo 45% je uspešno sakupilo novac.

Štaviše, WSJ takođe navodi podatke sa TokenData kada kaže da se sa samo 15% tokena izdatih u uspešnim ICO-ima trguje po originalnoj ili većoj ceni.

U članku se navodi da je advokat i konsultant Jošua Ešli Klejmen izjavio da sami ICO projekti mogu nestati, ali tržište digitalnih hartija od vrednosti neće. Nedavno su takozvani STO projekti dobili veći pažnju kako od strane privatnog sektora tako i od strane državnih regulatora na globalnom nivou.

U kontekstu SAD-a, investitori se suočavaju sa krpljenjem regulative kada je u pitanju prodaja tokena. U februaru, država Vajoming donela je zakon o blokčein tokenizaciji, dok je sličan zakon usvojen u Delaveru u septembru 2017. godine.

Ove nedelje, Cointelegraph je objavio da je vlasnik startapa koji je na kraju otkazao svoj ICO projekat pokušao da proda kompaniju na eBay-u za 60.000 dolara. Startap, nazvan "Sponsy", opisan je kao blokčein projekat koji je u potpunosti spreman da pokrene i ICO i STO.