Investitori koji su uložili u nemačke ICO projekte su izgubili čak 90% njihovog kapitala, prenosi Cointelegraph auf Deutsch u ponedeljak 1. oktobra.

Nemački biznis magazin WirtschaftsWoche je uporedio cenu tokena izdatih od strane nemačkih startapova tokom svojih ICO kamapnja sa cenama od početka septembra 2018. U izveštaju stoji da, uz gubitke od čak 90%, tokeni nemačkih startapova su izgubili više vrednosti od vodećih novčića poput bitkoina i itirijuma, koji su takođe doživeli oštar gubitak vrednosti od rekordnih cena na kraju 2017.

WirtschaftsWoche je saznao da, za sada, samo 8 startapova sa središtem u Nemačkoj je uspešno završilo svoj ICO. Mnogo drugih nemačkih ICO projekata je sprovedeno od strane stranih kompanija u inostranstvu. Novčić finansijske grupe Naga, koji se nalazi na berzi u Frankfurtu (Frankfurter Börse) je kupljen od strane Naga Development Association Ltd i izdat je u Belizeu.

Među velikim brojem nemačkih emitera tokena, samo platforma za finanansiranje Neufund i aplikacija za šoping Wysker su uspele da održe vrednost svojih tokena stabilnim. Pet drugih projekata, kao što su finansijski startapovi iz Frankfurta Savedroid I Iconiq Lab, su izgubili između 40% odnosno 92% u vrednosti.

Prošlog leta, asocijacija IT industirje Bitkom je prenela vest da nemački IT startapovi još uvek preferiraju IPO projekte umesto ICO projekata kako bi sakupili kapital. U istraživanju koje je sprovedeno među 302 IT i internet startapa, 22% učesnika je reklo da planira da ponudi akcije svoje kompanije, dok je samo 3% reklo da žele da prikupe novac kroz emitovanje tokena.


 

Pripremio: Stevan Kostić