Eurex, nemačka berza derivata kojom upravlja Nemačka berza (Deutsche Boerse), navodno planira da pokrene fjučers ugovore vezane za digitalnu imovinu, prenosi Block 21. februara.

Ljudi koji su upoznati sa tom temom su, kako se izveštava, naveli su za Block da Eurex planira da pokrene fjučers ugovore vezane za digitalne valute kao što su bitkoin (BTC), itirijum (ETH) i ripl (XRP), da su već imali sastanke sa kompanijama koje kreiraju tržište, kako bi razgovarali o proizvodima.

Nemačka berza je, kako se izveštava, razmatrala uvođenje digitalnih fjučers valuta od decembra 2017. godine. Portparol berze je potom rekao da “razmišljamo o fjučersima, sa kojim privatni investitori i institucionalni investitori mogu da zaštite postojeće investicije u bitkoinu ili da postave pad cena sajber valute."

U septembru 2018. Godine, Nemačka berza je osnovala jedinicu za DLT, kripto aktivu i nove tržišne strukture, koja bi istražila eventualni potencijal koji bi tehnologija mogla da ima za infrastrukturu finansijskog tržišta, kao i nove proizvode koje bi berza mogla da razvije kako bi poboljšala svoje postojeće ponude.

Osnovana 1998. godine, Eurex je međunarodna berza derivata kojom upravlja jedna od vodećih berzi na svetu, Deutsche Boerse. Eurex Clearing navodno upravlja paketom kolaterala od 49 milijardi evra (55,5 milijardi dolara) i realizuje trgovanja u vrednosti od 12,46 milijardi evra svakog meseca.

Prošlog meseca, Deutsche Boerse je objavila da je "ostvarila značajan napredak" na svojoj blokčein platformi za izdavanje hartija od vrednosti, čije je lansiranje zakazano za prvu polovinu 2019. godine. Prema saopštenju za štampu Deutsche Boerse, šest banaka do sada je potvrdilo svoje planove da se pridruže platformi za izdavanje hartija od vrednosti, pa su pokrenuli „svoje procese povezivanja“.

 

Pripremio: Nikola Mosurović