Najveći digitalni izdavač u Evropi Axel Springer SE udružio se sa blokčein startapom SatoshiPay kako bi omogućio direktna plaćanja koristeći blokčein, izveštava 31. januara novinska agencija za investicije London South East.

Blokčein kompanija SatoshiPay je, kako se izveštava, 31. januara, započela saradnju sa Axel Springer-om, kako bi razvila platformu koja će omogućiti čitaocima da plate za sadržaj koristeći SatoshiPay novčanik.

Prema tom članku, novo blokčein rešenje će omogućiti direktna plaćanja eliminišući učešće treće strane i biće integrisano u Axel Springer proizvode kako bi stekli iskustvo u prihvatanju korisnika.

Saopštenje za medije je pružila investiciona kompanija Blue Star Capital (BLU), koja je fokusirana na tehniku, koja navodno ima 30% udela u SatoshiPay-u. Cena deonica Blue Star Capital je nakon objavljivanja partnerstva zabeležila rast, a deonice su, kako se izveštava, porasle za 20 posto na 0,16 penija (0,21 dolara) 31. januara, objavio je tabloidni britanski dnevni list Morningstar.

Valentin Šondienst, viši potpredsednik novog biznisa i „Mr. Blockchain“ u Axel Springer-u, rekao je da blokčein tehnologija ima potencijal da omogući novu opciju za monetizaciju sadržaja tako što će značajno smanjiti transakcione troškove.

Axel Springer SE je najveća digitalna izdavačka kuća u Evropi, koja sadrži brojne medijske novinske brendove, uključujući Business Insider, Rolling Stone i druge. Kompanija je navodno ostvarila oko 3,3 milijarde evra (3,7 milijardi dolara) u ukupnim prihodima u finansijskoj 2015. godini.

Ranije u januaru, blokčein firma ConsainSys, pridružila se projektu koji razvija najpopularniji sistem za upravljanje veb stranicama na svetu, koji stvara novu komercijalnu platformu za vesti koristeći WordPress. Kroz ulaganje od 350.000 dolara, ConsenSys se pridružio vodećim organizacijama izdavačke industrije kao što su Google News, Institut Lenfest za novinarstvo i The John S. i James L. Knight Foundation.

 

Pripremila: Majda Petrović