Majkrosoft će, kako se izveštava, napraviti alatke zasnovane na blokčeinu koje će biti dostupne korisnicima PowerApps-a i Microsoft Flow-a, objavio je 10. juna portal GeekWire.

Majkrosoft će navodno objaviti svoje planove za dodavanje blokčein alata na svoju Power platformu tokom Microsoft Business Applications samita u ponedeljak u Atlanti. Konkretno, veštačka inteligencija (AI) i blokčein alati će biti uključeni u kompanijin PowerApps program za izradu prilagođenih aplikacija i PowerBI business intelligence alatku.

Sama Power platforma je skup alata - Power BI, PowerApps i Microsoft Flow - dizajnirana za kolaborativni rad za izradu prilagođenih aplikacija, automatizaciju radnih procesa za poboljšanje poslovne produktivnosti i analizu podataka.

Majkrosoft je ranije izdao nekoliko blokčein alata zasnovanih na svojim proizvodima. U maju je kompanija predstavila novi ‘Azure Blockchain Development Kit’ za Itirijumov blokčein. Komplet alata je dizajniran da pomogne programerima koji prave aplikacije koristeći Majkrosoftovu platformu, ‘Azure Blockchain Service’.

Istog meseca, tehnološki gigant je otkrio da gradi mrežu decentralizovanog identiteta (DID) povrh Bitkoin blokčeina.

Kao što je objavljeno krajem maja, blokčein firma iz Njujorka Consensys je takođe lansirala ‘Blockchain and DApp Developer Job Kit’ kako bi pomogla programerima koji žele da rade na Itirijumovom blokčeinu da uđu na tržište. Ova alatka sadrži rečnik pojmova koji pokriva teme kao što su konsenzus algoritmi, pametni ugovori, rudari, token standardi, itd.