Dve nedelje nakon što su prvi put prijavili hakerski napad, novozelandska berza Cryptopia je još uvek podložna sajber kriminalu, navodi se u blog postu blokčein kompanije Elementus 29. januara.

Berza je obustavila rad nakon što je otkrila hakerski napad koji je navodno “stvorio značajne gubitke” 15. januara. Cryptopia navodi da se hak desio prethodnog dana. Platforma je prvobitno izjavila da prolazi kroz neplanirano održavanje mreže, izdavši nekoliko kratkih ažuriranja pre nego što je obavestila korisnike o napadu.

20. januara, Elementus je izvestio da je ukradeno čak 16 miliona dolara, uglavnom u itirijum (ETH) i ERC20 valutama. Prema blogu, podaci na javnom itirijum blokčeinu pokazuju da su sredstva počela da se povlače iz dva glavna Cryptopia novčanika - jedan koji drži ETH, dok drugi poseduje ostale tokene - tokom 13. januara.

U današnjem postu, Elementus izjavljuje da se napad nastavlja i da su hakeri ukrali 1.675 ETH (175.875 dolara) iz 17.000 novčanika. Dalje se navodi da je među 17.000 novčanika 5.000 od njih potpuno ispražnjeno tokom prvobitnog napada, ali su od tada ponovo napunjeni.

Elementus kaže da je očigledno da je isti haker (ili hakeri) odgovoran za nastavak kršenja bezbednosti, pošto su sredstva prebačena na adresu koja je korišćena u početnom hakerskom napadu. Obe pomenute adrese su na Etherscan-u označene zbog njihovog uključivanja u hakovanju, a sajt je upozorio javnost da treba da nastavi sa oprezom kada komunicira sa vlasnikom adrese.

Blog zaključuje da Cryptopia nema kontrolu nad svojim itirijum novčanicima, dok haker ima. Neki u kripto zajednici su primetili da ovo nije drugi napad na Cryptopia novčanike, već nastavak haka. Jedan pojedinac na Tviteru je rekao:

“Priroda kompromisa je da je napadač ukrao njihove ETH privatne ključeve i izbrisao njihovu kopiju. Isti se hak događa, samo što je ovo pozorišna predstava koja treba da vam oduzme pažnju ukoliko nikada niste naučili kako privatni ključevi funkcionišu.”

Izveštaj od kompanije za blokčein analitiku, Chainalysis, navodi da su dve hakerske grupe ukrale milijardu dolara u kriptovalutama. Prema izveštaju koji je podelio Wall Street Journal, dva entiteta su dobila većinu novca izgubljenog u kripto prevarama i hakerskim napadima.

 

Pripremio: Marko Mihajlović