Binance Research, istraživačko odeljenje vodeće kripto platforme Binance, je izvestio da nijedan bankovni račun neće biti potreban za upotrebu kineske digitalne valute centralne banke (CBDC).

Slabo povezivanje i anonimnost

Binance Research je svoja otkrića podelio 28. avgusta. Prema izveštaju, kineski CBDC će biti lako prenosiv bez banke zbog svog slabo povezanog dizajna. Kao što su objasnili istraživači, slabo povezan dizajn odnosi se na sistem komponenti koji ne zavise jedna od druge.

Posledica je da će korisnici navodno moći da prenose CBDC jedni drugima bez potrebe za bankovnim računom. Ciljevi ovog dizajna su da obezbede stepen anonimnosti korisnika, promovišu stopu prometa CBDC-a jednaku onoj u gotovini i povećaju cirkulaciju i internacionalizaciju renminbija (RMB).

Pametni ugovori?

Izveštaj takođe naglašava da Narodna banka Kine (PBoC) razmišlja o korišćenju pametnih ugovora u svojoj infrastrukturi, ali okleva da primeni sve što bi prevazišlo "osnovne novčane zahteve" - termin koji tek treba da bude definisan.

Prema izveštaju, Narodna banka je zabrinuta ako bi primenili pametne ugovore koji dodaju neku vrstu vrednosti CBDC-u, tako bi njena ponuda postala hartija od vrednosti. To bi moglo smanjiti upotrebljivost digitalnog sredstva i onemogućiti cilj Narodne banke da internacionalizuje RMB.

Nije u planu da bude lansirana u novembru

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, The Global Times je tvrdio da PBoC nije planirao da izbaci svoj CBDC u novembru. PBoC je označio glasine o lansiranju u roku od nekoliko meseci „netačnim spekulacijama“.

Anonimni izvor je ranije rekao Forbes-u da je tehnologija koja stoji iza njegovog CBDC-a kompletna i da bi potencijalno mogla stići već 11. novembra.