Eksperti analitičke kompanije Trefis prognozirali su povećanje prodaje Nvidinih grafičkih kartica (GPU) na kraju trećeg kvartala ove godine, prenosi Forbes 13. novembra. Trefis napominje da će ukupna prodaja GPU-a biti povećana, dok će aktivnosti vezane za kriptovalute ostati u padu.

Američki proizvođač grafičkih kartica, Nvidia je objavio svoje rezultate za treći kvartal (Q3) 15. Novembra, a stručnjaci tehnologije Trefis predvideli su povećanje zarade za nešto više od 20% u odnosu na prethodne godine.

Prihodi će prvenstveno biti vođeni Nvidia-nim grafičkim karticama, čija tražnja raste zbog nove Max-Q tehnologije; analitičari govore da je Datacenter iskusio veliku potražnju za Volta čipom.

Eksperti takođe predviđaju rast Tegra procesora i rast GPU-a koji će doneti “velike količine prihoda”. Prihodi Tegra procesora će u trećem kvartalu porasti na 490 miliona dolara, vođeni automotivnim i SOC modulima koji se koriste u Nintendo gejmerskim konzolama.

Uprkos sveobuhvatnom pozitivnom izgledu na prihode GPU, u izveštaju se primećuje pad kripto aktivnosti, kao uticaj američkih tarifa na kinesku robu koje su uvedene ove godine.

Analitičari očekuju da će prihodi u trećem kvartalu biti ispod 3,10 milijardi dolara, od čega se 84% može pripisati grafičkim karticama dok će Tegra procesori nadoknaditi ostatak. U izveštaju se dalje navodi:

“Mi smo prognozirali zaradu po akciji u iznosu od 1,53 dolara u trećem kvartalu i 7,09 dolara na nivou cele 2018. godine. Prateći zaradu, više od 12 meseci, dolazimo do prosečne cene od 248 dolara za Nvidiu. To podrazumeva dobit od preko 30% na trenutnu tržišnu cenu.”

Kako je Cointelegraph ranije objavio, Nividia je doživela pad akcija za više od 5% nakon objavljivanja procena kompanije za treći kvartal. Na prihod firme značajno je uticalo smanjenje rudarenja kao i smanjenje korišćenja digitalnih valuta na tržištu, ranije ove godine.

Nvidia je obavestila da su prodaje vezane za rudarenje značajno niže nego što se očekivalo u drugom kvartalu, dodajući da se ne očekuje prodaja u vezi sa blokčeinom do kraja godine.

U međuvremenu, stručnjaci Trefis-a su u proteklom mesecu utvrdili pad od 20% Nvidinoj akcija, što se može odraziti na slabiji treći kvartal na nivou tehnoloških zaliha i kao reakcija tržišta na tarife.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović