Izveštaj: Nvidia će zebeležiti jake prihode u trećem kvartalu, opada prodaja GPU-a vezanih za kripto sektor

Eksperti analitičke kompanije Trefis prognozirali su povećanje prodaje Nvidinih grafičkih kartica (GPU) na kraju trećeg kvartala ove godine, prenosi Forbes 13. novembra. Trefis napominje da će ukupna prodaja GPU-a biti povećana, dok će aktivnosti vezane za kriptovalute ostati u padu.

Američki proizvođač grafičkih kartica, Nvidia je objavio svoje rezultate za treći kvartal (Q3) 15. Novembra, a stručnjaci tehnologije Trefis predvideli su povećanje zarade za nešto više od 20% u odnosu na prethodne godine.

Prihodi će prvenstveno biti vođeni Nvidia-nim grafičkim karticama, čija tražnja raste zbog nove Max-Q tehnologije; analitičari govore da je Datacenter iskusio veliku potražnju za Volta čipom.

Eksperti takođe predviđaju rast Tegra procesora i rast GPU-a koji će doneti “velike količine prihoda”. Prihodi Tegra procesora će u trećem kvartalu porasti na 490 miliona dolara, vođeni automotivnim i SOC modulima koji se koriste u Nintendo gejmerskim konzolama.

Uprkos sveobuhvatnom pozitivnom izgledu na prihode GPU, u izveštaju se primećuje pad kripto aktivnosti, kao uticaj američkih tarifa na kinesku robu koje su uvedene ove godine.

Analitičari očekuju da će prihodi u trećem kvartalu biti ispod 3,10 milijardi dolara, od čega se 84% može pripisati grafičkim karticama dok će Tegra procesori nadoknaditi ostatak. U izveštaju se dalje navodi:

“Mi smo prognozirali zaradu po akciji u iznosu od 1,53 dolara u trećem kvartalu i 7,09 dolara na nivou cele 2018. godine. Prateći zaradu, više od 12 meseci, dolazimo do prosečne cene od 248 dolara za Nvidiu. To podrazumeva dobit od preko 30% na trenutnu tržišnu cenu.”

Kako je Cointelegraph ranije objavio, Nividia je doživela pad akcija za više od 5% nakon objavljivanja procena kompanije za treći kvartal. Na prihod firme značajno je uticalo smanjenje rudarenja kao i smanjenje korišćenja digitalnih valuta na tržištu, ranije ove godine.

Nvidia je obavestila da su prodaje vezane za rudarenje značajno niže nego što se očekivalo u drugom kvartalu, dodajući da se ne očekuje prodaja u vezi sa blokčeinom do kraja godine.

U međuvremenu, stručnjaci Trefis-a su u proteklom mesecu utvrdili pad od 20% Nvidinoj akcija, što se može odraziti na slabiji treći kvartal na nivou tehnoloških zaliha i kao reakcija tržišta na tarife.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović