Samo 37% bitkoin (BTC) adresa na mreži je “ekonomski relevantno”, prema izveštaju koji je objavljen od strane istraživačke firme Chainalysis 19. decembra.

Trenutno se bitkoin blokčein sastoji od mreže koja ima 460 miliona adresa, koja može da šalje i prima novčiće, po Chainalysis. Fizičko ili pravno lice može da poseduje bilo koji broj bitkoin adresa.

Ekonomski relevantne adrese su kontrolisane od strane individua ili servisa koji trenutno poseduju bitkoin, i čine samo 37% - odnosno 172 miliona adresa - dok samo 27 miliona od ovih adresa zapravo poseduju kriptovalute.

Analiza Chainalysis je pokazala da od pomenutih 37% adresa, 86% - ili 147 miliona - su u vlasništvu servisa kao što je berza ili darknet tržištu. Kao što je dalje navedeno, samo 20% bitkoin transakcija je ekonomski transfer. A ostalih 80% se “vraća kao kusur.”

Kao što grafikon od Chainalysis pokazuje, za period između avgusta i oktobra 2018. godine, transakcije u vrednosti od 41 milijardi dolara je izvršeno, dok je 9 milijardi dolara zaista transferovano.

Chainalysis je takođe otkrio da neposredno pre kraha tržišta u novembru, količina bitkoina koja je prosleđena u lične novčanike bila je u porastu, prema Blumbergu. Do prvog novembra, ova količina je prešla 400 miliona, što je skok sa 300 miliona u odnosu na jun. Ovo je navodno znak da su ljudi kupovali bitkoin dok mu je cena bila niža.


U njihovoj nedavnoj analizi objavljenoj 17. decembra, istraživačka firma Diar je otkrila da su se institucionalni investitori prebacili na visokolikvidna vanberzanska tržišta (OTC). 2018. godine, kripto berza Coinbase je navodno doživela rast od 20% po pitanju trgovinskog obima BTC-a tokom OTC vremena trgovanja, dok je Grayscale-ov “Bitcoin Investment Trust” doživeo pad od 35% po obimu trgovanja u poređenju sa istim periodom tokom 2017. godine.
 

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, većina od 25 najpopularnijih bitkoin parova koji se nalaze na listi CoinMarketCap (CMC) su navodno bazirane na “glomazno” naduvane lažne obime trgovanja. Blokčein Institut za transparentnost izračunao je pravi obim trgovanja tih parova i otkrili su da “je sa obimom preko 80% tih parova manipulisano.”

 

Pripremio: Marko Mihajlović