U izveštaju koji je izdala ruska firma za Internet bezbednost i antivirus Kaspersky Labs stoji da su u drugom kvartalu 2018. sajber kriminalci ukrali preko 2.3 miliona dolara putem kripto prevara.

U izveštaju, pod imenom “Spam and phishing in Q2 2018,” stoji da su takozvane “dodele kriptovaluta” najbolji primer prevara, gde sajber kriminalci prevare osobe kako bi one otkrile svoje poverljive podatke u nadi da će dobiti neku od popularnih kriptovaluta.

U ovakvim kripto prevarama, osobe koje su prevarene ostavljaju svoje podatke na uverljivim kopijama popularnih kripto novčanika ili berzi.

Kaspersky ističe da se kriminalci takođe predstavljaju kao prestavnici ICO projekata i tako skupljaju novac od potencijalnih investitora koji navodno kupuju tokene u posebnim prodajama organizovanih samo za njih. U izveštaju takođe stoji da je Kaspersky sprečio 58.000 korsnika da se konektuju na kopije sajtova u drugom kvartalu 2018.

Pored toga što ističe razne vrste prevara, u kvartalnom izveštaju stoji da je itirijum trenutno najpopularnija kriptovaluta za kriminalce. Kako Kaspersky ističe, ETH-ova popularnost među kriminalcima raste kako se sve veća sredstva slivaju u ICO projekte na itirijumovoj platformi.

Ranije tokom meseca, novo istraživanje je otkrilo novu vrstu prevara na Tviteru. Tokom istraživanja, frima za Internet bezbednost Duo Security je pratila čak 88 miliona Tviter naloga, koristeći mašine koje stalno uče.

Koristeći 200 najskorijih tvitova sa svakog naloga, uspeli su da nađu mrežu od 15.000 botova koji su objavljivali lažna takmičenja i predstavljali se kao poznate ličnosti iz kripto sveta. Naučnik iz Duo Security-a, Olabode Anise, je rekao da “pokušaj botova da izbegnu detekciju pokazuje značaj istorijske analize naloga, uključujući i analizu meta podataka koji se nalaze oko sadržaja”.

 

Pripremio: Stevan Kostić