Dobronamerni hakeri otkrili su preko 40 bagova na blokčein i kripto platformama tokom proteklih 30 dana, prema objavi The Next Web-a (TNW) od 14. marta.

Prema istraživanju TNW-a, 13 kompanija koje su povezane sa blokčeinom i kriptovalutama su pogođene sa ukupno 43 izveštaja o ranjivosti od 13. februara do 13. marta.

U blokčein polju, platforma za onlajn sportsko kockanje Unikrn navodno je dobila najviše izveštaja o ranjivosti, 12 bagova. Posle Unikrn najvi[e bagova ima OmiseGo developera, Omise, koji je primio šest izveštaja o ranjivosti. Na trećem mestu je EOS, sa pet izveštaja o ranjivosti.

Konsenzus algoritam i peer-to-peer (P2P) mrežni protokol Tendermint je imao četiri baga. Tendermint je praćen decentralizovanim protokolom za predviđanja na tržištu Augur i platformom pametnih ugovora Tezos, sa po tri. Anonimno orjentisana kriptovaluta Monero, ICON i MyEtherWallet su navodno videli po dva izveštaja o ranjivosti.

Najveća američka kripto berza Coinbase i developer blokčein pretraživača Brave, Brave Software, navodno su dobili po jedan izveštaj o ranjivosti.

Hakeri su dobili ukupno 23.675 dolara za svoje napore, od kojih je Tendermint najviše doprinio na 8.500 dolara. EOS je dao 5.500 dolara u nagradama, dok je Unikrn dodelio 1.375 dolara. TNV navodi da niska količina nagrada ukazuje na to da bagovi nisu bili kritični.

Nasuprot tome, desetine hiljada dolara u nagradama je podeljeno od strane EOS-a hakerima koji su pronašli kritične ranjivosti u njegovoj platformi.

Ove nedelje, veliki proizvođač hardverskih novčanika Ledger je otkrio ranjivosti u Trezor-ovim uređajima.

Trezor je naknadno odgovorio na tvrdnje, tvrdeći da ni jedna od slabosti koje je otkrio Ledger nije kritična za hardverske novčanike. Prema Trezoru, nijedan od njih ne može da se koristi na daljinu, jer opisani napadi zahtevaju "fizički pristup uređaju, specijalizovanu opremu, vreme i tehničku stručnost".

 

Pripremio: Nikola Mosurović