Poljska kripto berza Coinroom je, kako se izveštava, obustavila svoje poslovanje i nestala sa sredstvima klijenata, prenosi loklani biznis portal money.pl 31. maja.

Money.pl je primio e-mail od jednog od svojih čitalaca, koji je izjavio da je Coinroom - koja je registrovana 2016. godine - prestala s radom preko noći i da je u aprilu nestala sa novcem svojih klijenata. Neki korisnici kažu da su imali do 60.000 zlota (oko 15.790 dolara) na svojim računima.

Pre nego što je prestala sa radom, Coinroom je, kako se izveštava, svojim klijentima slala mejlove sa informacijama o raskidu ugovora. Klijenti su imali samo jedan dan da povuku svoj novac, što je u skladu sa propisima Coinroom-a koje su potpisali korisnici. Međutim, klijenti navodno tvrde da su neki od njih dobili samo deo novca, dok većina njih uopšte nije dobila svoja sredstva.

Jedan od klijenata rekao je za money.pl da je izgubio 2,005 bitkoina (BTC) (skoro 15.000 u vreme pisanja). Drugi korisnik je naveo da “drugog dana nakon slanja mejla otišao sam u sedište Coinroom-a. Dama na recepciji nije htela da me pusti unutra, ona je tvrdila da niko nije bio u kancelariji. Umesto toga, pozvala je nekoga iz kompanije. Zamoljen sam da ostavim lične informacije. Niko me nije kontaktirao.”

Portparol Okružnog tužilaštva u Varšavi, Lukaš Lapčinski je otkrio da je sud pokrenuo postupak protiv Coinroom-a u vezi s neovlašćenim aktivnostima pružanja platnih usluga posredovanja unutar kripto berze. Sud je takođe navodno identifikovao druge moguće žrtve.

CoinMarketCap-ov indeks kripto berzi pokazuje da je Coinroom ubustavio svoje aktivnosti. Tviter stranica kompanije takođe je naizgled izbrisana.

Kako je objavljeno sredinom maja, blokčein startapi RepuX i JoyToken navodno su izveli zajedničku prevaru vezanu za ICO projekat. Kompanije su navodno vodile svoje ICO promocije tokom marta i aprila 2018. godine i pobegle sa ukupno 8 miliona dolara.