Vodeća kanadska kripto berza QuadrigaCX je slučajno poslala skoro 500.000 dolara u BTC na svoj oflajn novčanik ranije ovog meseca, prema izveštaju koji je objavio Ernst & Young 12. februara.

Osnivač QuadrigaCX-a, 30-godišnji Gerald Koten, preminuo je u decembru 2018. godine. Berza nije mogla da pristupi svojim oflajn novčanicima od tada, jer je Koten bio jedini čovek u kompaniji koji je posedovao ključeve za novčanik.

Većina imovine QuadrigaCX-a je navodno izgubljeno u oflajn novčanicima. Početkom februara, objavljeno je da je Quadriga izgubila imovinu u vrednosti od 145 miliona dolara.

Berza je prethodno imenovala revizorsku kompaniju Ernst & Young kao nezavisnu stranku koja će pratiti slučaj zaštite kreditora. Nedavno objavljen izveštaj pod nazivom “Prvi izveštaj kontrole” ima za cilj da redovno obaveštava sud u vezi postupka, navodeći:

“6. februara 2019. godine, Quadriga je slučajno prebacila 103 bitkoina u vrednosti od 468.675 dolara na oflajn novčanik kome kompanija trenutno nema pristup. Kontrola trenutno radi sa upravom da vrati kriptovalutu iz raznih oflajn novčanika, ukoliko je to moguće.”

Tokom revizije, Ernst & Young  je preuzeo brojne elektronske uređaje kompanije Quadriga - koji su navodno bili u vlasništvu Kotena - uključujući četiri laptopa, četiri mobilna telefona i tri potpuno enkriptovana USB uređaja. Prema dokumentu, uređaji se trenutno nalaze u sefu koji iznajmljuje Ernst & Young.

Cointelegraph je nedavno izvestio da Komisija za hartije od vrednosti u Ontariju (OSC) nadzire slučaj. Zastupnica OSC-a Kristen Rouz izjavila je, “s ozbirom na potencijalnu štetu za investitore u Ontariju, mi razmatramo ovo pitanje i već smo bili u kontraktu sa kontrolom.” Rouz je navodno odbila da precizira da li to znači da Komisija formalno istražuje berzu.

Komentari OSC-a dolaze nakon tvrdnje Komisije za hartije od verdnosti Britanske Kolumbije da ne reguliše QuadrigaCX, budući da kompanija nije pokazala nikakve znakove da trguje hartijama od vrednosti ili derivatima, ili da uopšte operiše kao berza.

 

Pripremio: Marko Mihajlović