Ripl (XRP) navodno krši pravila Coinbase-a, iako je kripto berza dodala podršku za altkoin i na svojoj Pro platformi. Izveštaj istraživačke kompanije “Diar” 26. februara navodi da XRP krši jedan od zahteva Coinbase-a kako bi mogao da se doda na platformu.

Konkretno, u “Okviru digitalne imovine”, Coinbase navodi da je “vlasnički udeo koji je zadržao tim, manjinski udeo”. Međutim, prema Diar-u, Ripl drži oko 60% novčića u escrow novčanicima sa definisanim datumom emisije.

Coinbase Pro, profesionalna ponuda američke kripto berze Coinbase-a, dodala je podršku za XRP token 25. februara. U objavi, Coinbase je izjavio da će puna trgovina XRP-a biti dostupna kupcima u SAD-u, Kanadi, Evropskoj Uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Singapuru i Australiji, a planira da kasnije proširi svoje usluge i na druge zemlje.

XRP je brzo reagovao na vesti o njegovoj ponudi na Coinbase Pro. Pokazalo se da je XRP najveći dobitnik što se tiče dnevnog povećanja vrednosti, dostigavši 0,337 dolara, nakon čega je sledio postepeni pad od nedeljnog maksimuma od 0,341 dolara 19. februara, prema CoinMarketCap-u.

Prošlog meseca firma za kripto analitiku Messari objavila je izveštaj, u kojem se navodi da bi tržišna kapitalizacija XRP-a mogla biti precenjena za čak šest milijardi dolara. U izveštaju se navodi da bi XRP-ova tekuća cirkulacija mogla biti precenjena za 48%, stavljajući “stvarnu” tržišnu kapitalizaciju na 6,9 milijardi dolara umesto 13, koja je tada bila prijavljena CoinMarketCap-u.

Prema izveštaju o četvrtom kvartalu 2018. godine ripla, kompanija je prodala XRP u vrednosti od 535 miliona dolara tokom 2018. Tokom četvrtog kvartala, 3 milijardi XRP-a je navodno oslobođeno iz escrow-a, dok je 2,4 milijardi vraćeno. Prema toj izjavi, preostalih 600 miliona XRP-a koji nisu vraćeni u escrow se koriste “na različite načine kako bi podržali XRP ekosistem.”

XRP je nedavno zabeležio pad od 2,48% tokom dana, a trguje se na oko 0,319 dolara u vreme pisanja.


Pripremio: Marko Mihajlović