Prema analizi istraživačke firme Diar objavljene 10. decembra, prihvatanje stejblkoina raste na osnovu povećanja broja transakcija na lancu (on-chain).

Prema navodima iz Diar-a, četiri najveća stejblkoina do danas - USDC, True USD (TUSD), Paxos (PAX) i Gemini dolar (GUSD) - su ostvarili 5 milijardi dolara u transakcijama na tržištu u roku od tri meseca.

U novembru se, kako se izveštava, pojavio veliki rast od 1.032% u transakcijama na blokčeinu u poređenju sa septembrom, kada je tržište stejblkoina probilo vrednost od 2,3 milijarde dolara krajem prošlog meseca.

Iz Diar-a napominju da je Paxos u protekla tri meseca zabeležio preko 1,8 milijardi dolara samo na itirijumovom (ETH) blokčeinu. Ova brojka je navodno udvostručena brojem USDC-a koji su zajednički kreirali vodeća kritpo berza Coinbase i blokčein kompanija za plaćanje platnim karticama Circle.

Kripto berze sve više dodaju mogućnost izbora stejblkoina na svojim platformama. Nedavno je kripto berza Bitfinex i Ethfinex podržala USDC, TUSD, PAX i GUSD pored već podržanih DAI-a i tetera (USDT).

Vodeća kripto berza Binance je preimenovala “Tether Market” u “Stablecoin Market” (USDⓈ), što će navodno dozvoliti razmenu i podršku više trgovinskih parova stejblkoina. Pre toga, Binance je podržala za PAX, TUSD i USDC.

Prošle nedelje Cointelegraph izvestio je da će kineski kripto investitor Li Ksiaolai voditi projekat stejblkoina u Hongkongu baziranom u Grandshores Technology fondaciji. Novi stejblkoin će navodno predstavljati "stabilan digitalni valutni sistem" koji će biti usredsređen na globalne glavne valute.


Pripremio: Nikola Tasić