Izvori koji su navodno bili upoznati sa ovim pitanjem tvrdili su da neke od vodećih svetskih banaka trenutno ulažu oko 50 miliona dolara za izgradnju digitalnog sistema za plaćanje gotovinom za poravnanje transakcija. Prema objavi Rojtersa od 17. maja.

Raniji projekat za valute zasnovane na blokčeinu predstavljen je od strane švajcarske banke UBS Group AG i londonske startap tehnologije Clearmatics početkom 2015. godine, kako je u to vreme izveštavao Cointelegraph.

Jedan od Rojtersovih izvora naveo je da najnoviji razvoj uključuje oko desetak velikih banaka koje investiraju u novi entitet nazvan Finality, koji bi mogao da bude pokrenut 2020. godine - iako sporazum još nije završen, tako da detalji još uvek mogu da se promene.

Dok banke koje su bile uključene u najnoviji investicioni krug od 50 miliona dolara nisu objavljene, Rojters napominje da su institucije koje su prethodno učestvovale u projektu UBS uključile UBS, Banco Santander, banku Njujork Mellon Corp, State Street Corp, Credit Suisse Group AG, Barclays PLC, HSBC Holdings Plc i Deutsche Bank AG.

U saopštenju za Rojters, portparol Barclays-a se, kako se izveštava, uzdržao od komentara o navodnom dogovoru, ali je primetio da:

"Mi smo članovi USB projekta i možemo potvrditi da se faza istraživanja i razvoja privodi kraju".

Predstavnici drugih banaka navodno nisu dostavili Rojtersu komentar.

Kako Cointelegraph izveštava, bankarski gigant JPMorgan Chase (JPM) iz SAD je ove godine objavila planove za lansiranje vlastitog novčića zasnovanog na blokčeinu koji je fokusiran na povećanje efikasnosti poravnanja, nazvan "JPM Coin".

 

Pripremio: Nikola Mosurović