U nedavnoj analizi koja je objavljena 17. decembra, istraživačka kompanija Diar je otkrila da su institucionalni investitori prešli na visoko likvidna vanberzanska (OTC) fizička bitkoin (BTC) tržišta.

Diar je primetio povećan broj investicija u OTC fondove nalik onima koje nudi velika američka kripto berza Coinbase. Prema izveštaju, Coinbase je nadmašio Grayscale-ov “Bitcoin Investment Trust” (GBTC) na OTC tržištima po pitanju BTC obima trgovanja. Dok je obim trgovanja investicija izvan OTC dosta veći, OTC je i dalje značajan.

Grayscale je navodno registrovao 216 miliona dolara neto priliva u svoj “Bitcoin Investment Trust” u prva tri kvartala 2018. godine, od čega je prosledio Grayscale kastodi uslugama više od 1% bitkoina koji su u opticaju. Kao što je prethodno saopšteno, GBTC sada poseduje preko 203.000 BTC.

2018. godine Coinbase je navodno imao 20% povećanje u BTC obimu trgovanja tokom OTC vremena trgovanja, dok je GBTC doživeo pad od 35% po obimu u odnosu na isti period u 2017.

“Bez prekida trgovanja, institucije zahtevaju pristup sve vreme zbog straha od buđenja tržišta koje ostaje vrlo nepredvidljivo, uprkos tome što je doživelo nove padove ove godine. Sa druge strane, ovo može biti i prepreka za institucije koje bi zahtevale pojačanu radnu snagu”, navodi se u izveštaju

Maks Kejdun, izvršni direktor berze virtuelnih valuta HodlHodl koji takođe pruža OTC usluge, je navodno izjavio da su zahtevi velikog broja eksponencijalno rasle u 2018. godini “udvostručujući se od meseca do meseca”. “Poprilično je teško nego obično da se nađe prodavac po trenutnim cenama.”, izjavio je Kejdun.

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, Coinbase pokreće OTC trgovanje za institucionalne potrošače krajem novembra. Ovaj potez se navodno odvijao zajedno sa povećanom potražnjom za OTC kripto trgovinu od strane institucionalnih igrača. Ova berza navodno smatra trgovinu i OTC poslovanje kao “ogromna korist” svojim klijentima.


Pripremio: Marko Mihajlović