Braća iz Izraela su uhapšeni u vezi sa hakovanjem kripto berze Bitfinex i drugim fišing napadima povezanim sa kriptom, prenosi Finance Magnates 23. Juna.

Portparol izraelske policije navodno je izjavio za Finance Magnates da su Ilaj Žiži i njegov mlađi brat Asaf Žiži prikupili desetine miliona dolara. Njih dvojica se sumnjiče da su odgovorni za dugoročnu sistemsku krađu kriptovaluta zlonamernim pristupom naloga drugih korisnika.

Oni su kreirali klonove vodećih kripto berzi i novčanika kako bi ukrali kredencijale i slali linkove fišing sajtova na telegram grupe i druge zajednice koje su povezane sa kriptom. Njih dvojica su optuženi da su odgovorni za Bitfinex hak iz 2016. godine, koji je doveo do kompromitovanja više naloga.

Kako je Cointelegraph objavio početkom juna, sredstva ukradena u napadu na Bitfinex 2016. su

Nedavno premeštena na drugu adresu.

Policija je primetila da su navodne žrtve uglavnom iz EU i SAD, što je rezultiralo istragom više organa za sprovođenje zakona u nekoliko država.

Tokom racije, policija je navodno pronašla kripto novčanik na kojem je bilo znatno manje sredstava od iznosa za koji se veruje da su ukrali. Finance Magnates napominje da je Ilaj Žiži diplomirao u elitnoj tehnološkoj jedinici Izraelskih snaga odbrane koja bira mlade sa izvanrednim akademskim sposobnostima.

Kako je Cointelegraph objavio prethodne nedelje, nedavni Firefox nulti dan sigurnosnog propusta je korišćen u napadima na Coinbase. Nedostatak je navodno spojen sa još jednom nultom dnevnom greškom koja je ciljala na zaposlene u Coinbase-u, što znači da su postojala dva odvojena napada.

Nakon napada na Coinbase, istraživač za bezbednost berze Filip Martin je izjavio da Coinbase nije jedina kripto kompanija koja je bila ciljana u kampanji i da nema dokaza o kampanji koja je ciljala na klijente berze.