Obim bitkoina (BTC) koji se koristi u trgovini značajno je opao tokom prošle godine, objavio je Bloomberg 1. avgusta.

Citirajući firmu za istraživanje tržišta, Chainalysis, Bloomberg je objavio da je obim bitkoina koje su primili 17 najvećih servisa za trgovinsku obradu u maju 2018. godine pao na 60 miliona dolara, nakon vrhunca od 411 miliona dolara u septembru 2017. godine.

Korišćenje bitkoina za plaćanja je smanjeno zajedno sa njegovom cenom, koja je dostigla skoro 20.000 dolara u decembru 2017. godine pre njegovog kasnijeg pada od preko 50%.

Iako je iznos koji su primili servisi kao što su BitPay, Coinify i GoCoin zabeležili neznatan porast na 69 miliona dolara u junu, to je znatno manje od 270 miliona dolara primljenih tačno godinu dana ranije.

Nikolas Viver, viši istraživač u Institutu za međunarodne računarske nauke, izjavio je za Bloomberg da kriptovaluta "nije zapravo upotrebljiva" kao sredstvo plaćanja. Viver tvrdi da je neto trošak naknada za bitkoin transakciju "daleko veća od transakcija putem kreditne kartice." Bitkoin transakcije takođe ne mogu biti poništene u slučaju prevare.

Što se tiče nestabilnosti cena na tržištima kriptovaluta, viši ekonomista na Chainalysis-u Kim Grauer je rekao: "Kada se prošle godine cena naglo povećala, za jedan dan ste mogli da izgubite 1000 dolara kada bi ih trošili." Ekonomista je nazvao male kripto kupovine "nepraktičnim" zbog visokih naknada za transakcije.

Prošle godine, naknade za bitkoin transakciju su dostigle najveću vrednost, do 37 dolara, prema Bitcoinfees-u. Naknade su zabeležile stalni pad ove godine, fluktuirajući oko 1 dolar, uz povremene skokove do 5 dolara. Prosečan klijent banke troši do 150 dolara godišnje, ili skoro 13 dolara mesečno na naknade za usluge, prema New York Post-u.

Bitcoin daily average transaction fees. Source: Bitcoinfees

Prosečne dnevne transakcione naknade bitkoina. Izvor: Bitcoinfees

Firma za tržišne strategije i istraživanja Fundstrat Global Advisors je 31. jula objavila da će kompanija početi da prihvata bitkoin za sadržaj koristeći Bitpay. Uvođenje bitkoin plaćanja će navodno omogućiti globalnoj klijentskoj bazi pristup uslugama Fundstrat-a, što je ranije bilo gotovo nemoguće.

U julu je Banka Kanade otkrila da 58% Kanađana koristi bitkoin u investicione svrhe, dok ih samo 6% koristi za plaćanje. 12% ispitanika izjavilo je da poseduju bitkoin jer "moji prijatelji poseduju bitkoin".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić