Tržišna kapitalizacija riplovog XRP tokena mogla bi biti precenjena za čak 6 milijardi dolara, prema nedavnom izveštaju firme za kripto analitiku Messari.

Ispred riplovog izveštaja za četvrti kvartal 2018. godine, Messari je istraživao “zdravlje i legitimnost” tržišne kapitalizacije XRP-a, koristeći podatke iz kripto berzi i servisa za kripto podatke.

U izveštaju se navodi da bi XRP-ova tekuća cirkulacija mogla biti precenjena za 48%, stavljajući “stvarnu” tržišnu kapitalizaciju na 6,9 milijardi dolara umesto 13 milijardi dolara koji su trenutno prijavljeni na CoinMarketCap-u. Messari navodi da:

“Pored 59 milijardi XRP-a koji se nalaze na bilansu ripla, moglo bi biti značajnog, stalnog pritiska na XRP tržište u zavisnosti od dužine i strukture ograničenja prodaje nametnute riplovim partnerima na tržištu i riplovim suosnivačima, koji su po svemu sudeći pregovarali o ograničenjima za prodaju na osnovu obima trgovanja XRP-a.”

Messari napominje da bi procene cirkulacije mogle da obuhvate i nelikvidne pozicije kao što je 5,9 milijardi XRP-a koje su obećane RippleWorks neprofitnoj fondaciji od strane ripl suosnivača Kris Larsena, pored 2,5 milijardi XRP-a koji drži RippleWorks, koji su navodno pod ograničenjem prodaje.

Messari takođe veruje da bi 4,1 milijardi XRP-a koje je prodao riplovo poslovanje sa novčanim uslugama, XRP II, moglo biti podložno restrikcijama ponovne prodaje.

U izveštaju se navodi da je nemoguće dati tačne procene bez otkrivanja od strane ripla, koje nije dobijeno do vremena objavljivanja. Messari takođe navodi da ripl nije otkrio metodologiju ili referentne podatke berze koje bi se mogle koristiti za izračunavanje obima trgovanja XRP-a.

U riplovom izveštaju za četvrti kvartal, koji je objavljen 24. januara, kompanija je zabeležila pad prodaje tokena od 163 miliona dolara u trećem kvartalu 2018. do 129 miliona dolara u četvrtom kvartalu iste godine.

 

Pripremio: Marko Mihajlović