Indonežansko Ministarstvo za berze i trgovinu (Bappebti) je potpisalo dekret kojim kriptovalute postaju roba sa dodatom vrednosti sa kojom se legalno može trgovati na berzi, prenose lokalne vesti Džakarta post 4. juna.

Prema rečima Dharma Joge, glavnog čoveka u Beppebti-u za nadzor tržišta i razvoj biroa, Bappebti je dozvolio trgovaje kriptovalutama posle istraživanja koje su sproveli u trajanju od četiri meseca.

Dharma je takođe dodao da indonežanska vlada planira da uskoro donese i odgovarajuću regulativu za menjačnice kriptovaluta, za oporezivanje i za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

Bappebti, koji će sarađivati sa menjačnicama kriptovaluta od kojih će tražiti izveštaje o karakteristikama njihovog proizvoda i procedurama trgovanja, će takođe sarađivati sa Bankom Indonezije kao i sa drugim državnim institucijama zaduženim za finansije, poreze i bezbednost.

Sa druge strane, centralna banka, Banka Indonezije, ne prepoznaje kriptovalute kao način plaćanja i zbog toga je došlo do gašenja dve indonežanske menjačnice prošlog proleća. Sredinom januara Banka Indonezije je izdala upozorenje građanima da ne koriste kriptovalute naglašavajući njihov visok rizik.

 

Pripremio: Stevan Kostić