Bitkoin (BTC) bi trebalo da zameni trenutne globalne sisteme plaćanja tokom sledeće dekade, zaključio je novi izveštaj softverskog startapa DataLight 2. aprila.

U izveštaju o transakcijama na bitkoin mreži u odnosu na mreže Visa, MasterCard i PayPal-a, kompanija je predvidela da ukoliko trenutna stopa rasta bitkoin mreže nastavi, bitkoin će nadmašiti svoje konkurente.

“Za samo deset godina, bitkoin je uspeo da postane rival vodećim platnim sistemima u industriji. Razvoj bitkoina raste eksponencijalno”. Dalje se nastavlja:

“Ukoliko se stopa rasta nastavlja, za deset godina bitkoin će prestići sve rivale.”

Pretpostavka se zasniva na sve većem broju nodova, manjim naknadama i prosečnoj veličini transakcije, među ostalim tehničkim faktorima.

Bitkoin ima oko 10.000 aktivnih nodova, u poređenju sa 119 centra podataka koje Visa poseduje, dok je taj broj 98 za MasterCard, a 51 za PayPal.

Istovremeno, bitkoin ima manje korisnika, što je normalno s obzirom da se bitkoin nalazi na tržištu tek deset godina, dok su se Visa i MasterCard prvi put pojavili pedesetih godina prošlog veka, nakon čega sledi PayPal koji se pojavio 1998.

Trenutno ima oko 25 miliona bitkoin novčanika, dok je broj Visa i MasterCard debitnih i kreditnih kartica dostigao broj od 5,3 milijardi, navodi se u izveštaju.

Prema DataLight međutim, ovo je znak progresa. U bliskoj budućnosti, napredak bitkoina učiniće ga atraktivnijim za prosečnog potrošača.

Dok kriptovalute mogu da odrade samo sedam transakcija u sekundi u poređenju sa 65.000 transakcija Visa sistema, rešenja za skalabilnost - poput Lightning Network - imaju dosta vremena da poboljšaju primenu bitkoina, piše DataLight.

Trenutno je bitkoinov sistem plaćanja dosta bolji u odnosu na konvencionalne metode međunarodnih plaćanja i elektronskih transfera”, ističe se u izveštaju. Dalje se navodi da:

“Tehničko poboljšanje mreže bitkoina će ga gotovo sigurno učiniti glavnim svetskim platnim sistemom. Zato tržište iz 2018. označava samo privremeni pad pre eksponencijalnog rasta i novih maksimalnih vrednosnih.

Kao što je Cointelegraph izvestio, prošlog meseca istraživački izvori označili su smanjivanje nagrada rudarenja (koje će se desiti u toku naredne godine) kao presudni trenutak za entuzijazam oko bitkoina. Njegova cena bi mogla da reaguje na ovaj događaj godinu dana unapred, s tim da neki misle da će se to desiti u junu.

U međuvremenu, desetogodišnji vremenski okvir nalazi se i u izjavi izvršnog direktora Tvitera Džek Dorseja, koji je u februaru ponovio svoje mišljenje da će bitkoin postati vodeća globalna internet valuta do 2028.


Pripremio: Marko Mihajlović