Ulaganje u blokčein bi moglo da se smanji za čak 60% ove godine jer se pažnja i dalje fokusira na bitkoin (BTC), ukazuju novi podaci.

Pametni novac se ohladio od blokčeina

Prema izveštaju finteh istraživačkog biroa CB Insights, kompanije u blokčein prostoru privlače znatno manje podrške u 2019. godini, prenosi Blumberg 18. jula.

Do danas, 227 investicionih ugovora je prikupilo 784 miliona dolara za finansiranje. Do decembra, ako se taj zamah nastavi, cifra će iznositi  1,6 milijardi dolara.

Nasuprot tome, 2018. godine kompanije su dobile 4,1 milijardu dolara, što znači da ove godine možemo da očekujemo smanjenje investicija od 61%.

“Trebalo je malo vremena da se entuzijazam istroši”, izjavio je generalni direktor kompanije CB Insights, Nikolas Papadžordž, za Blumberg o stanju na tržištu investicija u blokčein.

Podaci su dalje pokazali da je za pet godina do jula 2019. godine 40% investicija u blokčein fokusirano na Sjedinjene Države. Kina je bila na drugom mestu sa 15% od ukupnog broja.

Blockchain's meteoric rise slowed in 2019

Izvor: Tviter

Banke imaju manje od optimalne stope uspeha

Drugi aspekt, ovaj put istaknut od strane Rojtersa, je pokazao da čak i projekti koji su dobili finansijska sredstva, na primer oni koji predvode banke, imaju manje od optimalnih stopa uspeha.

Od 33 takva projekta, samo 12 ih je ostvarilo značajan napredak od svog osnivanja. Sve u svemu, ovo su “loši znaci za blokčein projekte koji nisu deo bitkoin ekipe”, izjavio je reporter Njujork Tajmsa Netanijal Poper.

Za Blumberg, rezultati predstavljaju definitivnu promenu interesovanja investitora od blokčeina prema samom bitkoinu kao izvoru prihoda od pametnog novca.

Nakon što je prošlog meseca dostigao značajnih 13.800 dolara, BTC/USD par je tada pao na skoro 9.000 dolara, nakon čega se oporavljao i sada stremi ka nivou od 10.000 dolara.