Kanadska kripto berza QuadrigaCX, kako se izveštava, nikada nije imala 190 miliona dolara u bitkoinu (BTC), koje je navodno izgubila kada je izvršni direktor berze neočekivano umro, tvrdi se u najnovijim informacijama od 5. februara.

Izveštaj, koji je objavljen na kripto portalu Zerononcense, sadrži nekoliko tvrdnji o pravom stanju bitkoin sredstava berze QuadrigaCX, od koje su sve protivrečne zvaničnim izjavama.

QuadrigaCX je iskusio finansijske probleme od kada je njihov izvršni direktor navodno umro zbog komplikacija od Kronove bolesti u decembru 2018. godine.

U januaru je putem izjave koju je dala Kotenova supruga otkriveno da berza očigledno nije imala pristup novčaniku, jer Koten nije ostavio lozinke. 115.000 klijenata je ostalo bez sredstava, koja su iznosila oko 250 miliona kanadskih dolara (190 miliona američkih dolara).

Sada međutim, Zerononcense osporava višestruke tvrdnje u izjavi, uključujući i to da je QuadrigaCX imala oflajn novčanike i da su oni sadržali 137 miliona dolara u kriptovalutama.

“Izgleda da nema rezervnih sredstava u oflajn novčanicima berze QuadrigaCX”, navodi se u prvom od šest sažetih nalaza u izveštaju. Prema istraživanju, QuadrigaCX je verovatno imala samo kripto rezerve ispod 100 miliona dolara.

U izveštaju se takođe iznose dokazi koji navodno pokazuju da je jedna stranka imala pristup novčanicima kompanije nakon što je Koten umro.

“Čini se da QuadrigaCX nije izgubila pristup svojim bitkoin sredstvima”, navodi se u istraživanju.

“Vredi napomenuti da postoji nekoliko odlaznih transakcija koje su napravljene od navodnog datuma smrti Geralda Kotena (9. decembar 2018. godine.)”

Dodatne sumnje pojavljuju se oko toga da QuadrigaCX koristi depozite korisnika za plaćanje obaveza kupaca.

Istraživanje navodi da praksa povlačenja sredstava na QuadrigaCX-u u poređenju sa ostalim kripto berzama kao što su Coinbase, Bittrex i Binance pokazuje da je “kretanje bitkoina kako bi se zadovoljili zahtevi kupaca neobičan i izuzetno neefikasan za bilo koju legitimnu berzu.”

QuadrigaCX se ranije suočio sa pravnim problemima u novembru 2018. godine, kada je sudija presudio u korist kanadske banke koja je zamrznula oko 19,6 miliona dolara na računima berze, navodeći kao razlog nemogućnost određivanja vlasnika fondova.

Istraživanje Zerononcense-a pokazuje da se desila barem jedna transakcija u kojoj je berza navodno koristila sredstva klijenata za ispunjavanje zahteva za podizanje novca, a izvršena je u novembru 2018. godine.

Istraživači - koji su koristili “samo 100% verifikovane transakcije berze” [...] kako bi utvrdili što više informacija o imovini berze QuadrigaCX - priznaju da nalazi možda nisu potpuno tačni i ne treba ih smatrati nedvosmislenom istinom.

Berza QuadrigaCX nije reagovala na zahtev o komentaru u vreme pisanja.

 

Pripremio: Marko Mihajlović