Najnovija istraživanja pokazuju da je iter (ETH) bio kriptovaluta koja je najviše povezana sa ostatkom kripto tržišta u 2019. godini.

U izveštaju, objavljenom 22. januara, istraživačka grupa kripto berze Binance sugerisala je da je tokom 2019. godine ETH imao prosečni koeficijent korelacije 0,69. Rad, koji je uporedio podatke o korelaciji 20 najboljih kriptovaluta, glasi:

„Iter (ETH) je najveća korelirana imovina. Sa prosečnim koeficijentom korelacije od 0,69 tokom 2019. godine, stalno se svrstavala među najviše korelirane aktive. Koeficijent je počeo sa 0,69 u prvom kvartalu i porastao je na 0,72 u četvrtom kvartalu (drugi kvartal: 0,65; treći kvartal: 0,74)."

Prema izveštaju, iter je u prvoj polovini 2019. godine bio znatno manje koreliran i postao je najviše koreliran u drugoj polovini. Zanimljivo je da rad ističe da su „programibilni blokčeinovi“ kao što su Itirijum, NEO i EOS često pokazali veće korelacije međusobno nego sa neprogramibilnim sredstvima.

Korelacija dolara u kripto tržištu

Ostala kripto imovina koja je pokazala visoku povezanost sa ostatkom tržišta uključuje kardano (ADA), EOS, lajtkoin (LTC), XRP i BNB. Nadalje, istraživači su primetili da je korelacija obično veća među kriptovalutama sa najvišim tržišnim ograničenjima.

Comparison of quarterly average correlation coefficients for the five most correlated assets. Source: Binance

Poređenje kvartalnih prosečnih koeficijenata korelacije za pet najviše koreliranih sredstava. Izvor: Binance

S druge strane, sredstva sa najnižom korelacijom sa ostatkom tržišta su kosmos (ATOM), sa korelacijom 0,31, a zatim slede čeinlink (LINK) i tezos (XTZ) sa koeficijentima 0,32 i 0,4. Sveukupno, srednja korelacija između velikih kriptovaluta lagano se smanjila u poslednjem kvartalu 2019. godine.

Binance-ov efekat na kripto tržištu

Još jedna zanimljiva pojava koju su istraživači istakli je „Binance Effect“, koja se odnosi na činjenicu da su kriptovalute navedene na Binance-u pokazale veće korelacije nego sa sredstvima koja nisu prisutna na berzi. Istraživanje kompanije takođe tvrdi da je među deset najboljih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji BNB onaj koji je imao najveći prinos.

Comparison of quarterly price changes for the ten largest assets by market cap. Source: Binance

Poređenje kvartalnih promena cena deset najvećih novčića prema tržišnoj kapitalizaciji. Izvor: Binance

Iako se korelacija između kripto imovine široko primećuje, veza između bitkoina (BTC) i tradicionalnih dobara - naročito zlata - još uvek je predmet rasprave. Ipak, novi podaci govore da je BTC manje koreliran sa zlatom nego što mnogi smatraju.

U prošlosti su neki primetili i da je bitkoin imao obrnutu korelaciju sa berzama. Kao što je Cointelegraph objasnio u tekstu za analizu tržišta krajem oktobra 2019. godine, u vreme kada se taj trend raspao.