Pisci pisama o namerama (whitepaper) zarađuju do 50.000 dolara po poslu, navodi se u istrazi Dekrypt-a objavljenoj 22. aprila, ali angažovani frilenseri su optužili neke startape da obmanjuju investitore.

Pisci su na internet stranici rekli kao deo svoje dvonedeljne istrage da kompletiranje whitepaper-a može potrajati do osam meseci i koštati između 1.000 i 50.000 dolara, pri čemu se većina poslova pronalazi preko platformi kao što su LinkedIn i Upwork. Mnogi od intervjuisanih su tvrdili da je od njih traženo “da konstantno izmišljaju i preuveličavaju činjenice”.

Adefemi Jusuf Adegoke, jedan autora whitepaper-a, naveo je da neki startapi predstavljaju prevaru - sa raznim budžetima koji zapravo idu u džepove najviših rukovodilaca. Dodao je:

„Projekat koji se može sprovesti sa budžetom za finansiranje u iznosu od 180.000 dolara može biti povećan na 450.000 dolara. I oni neće prijaviti ukupan iznos ostvaren tokom ICO-a."

Volodimir Mališkin, ukrajinski provajder whitepaper-a, otkrio je da je od njega zatraženo da uključi lažne brojeve u dokumentima. On je takođe tvrdio da mnoge firme nemaju dovoljno razumevanja o tome šta podrazumeva blokčein, i jednostavno žele da uključe taj pojam kako bi privukli investicije. U nekim slučajevima, Mališkin je rekao da su se autori suočili sa zadatkom da izmisle čitave poslovne modele za svoje klijente.

Anonimni pisac whitepaper-a u SAD-u dodao je da je kršenje autorskih prava u industriji veoma rašireno, s tim da su rukovodioci startapa naredili piscima da uključe detalje o patentiranoj tehnologiji koja pripada konkurentskim kompanijama.

S druge strane, većina intervjuisanih istakla je skorašnju povećanu potražnju za pisanjem whitepaper-a, sugerišući da se kripto kriza bliži kraju, navodi Decrypt.

Optužbe za whitepaper prevaru nisu ništa novo u industriji. Prošlog oktobra, programer Itirijum mreže Joi Žou izjavio je da je whitepaper za petro, ​​državnu kriptovalutu Venecuele, bio "očigledni klon deša".

U januaru, Simon Moris, bivši čelnik za strategiju u BitTorrent-u, navodno je napustio kompaniju nakon što se suočio sa direktorom kompanije Tron-a Džastinom Sanom o navodnom plagijatu u kodu platforme i whitepaper-u. BreakerMag je preneo da je San rekao: “Došli smo do konsenzusa oko toga da se to nije dogodilo. I nastavili smo dalje.