Novo istraživanje koje je objavljeno 6. avgusta, rasvetlilo je ozloglašenu pojavu Tviter naloga povezanih sa kripotvalutama koji oglašavaju lažni "giveaway", otkrivajući mrežu od najmanje 15.000 prevara.

Analiza Tviter botova, koji nastavljaju da se pogoršavaju i varaju čak i bezazlene korisnike, potekla je iz kompanije za sajber bezbednost Duo Security.

Projekat je obuhvatio ogromnu tranšu od 88 miliona Tviter naloga, pri čemu istraživači koriste tehnike mašinskog učenja za obuku bot klasifikatora.

Upotrebom svega 200 najnovijih objava iz svakog naloga, klasifikator je otkrio mrežu od 15.000 botova sa zadatkom širenja lažnih takmičenja i lažnog predstavljanja nekih od najpoznatijih ličnosti i kompanija iz kripto industrije.

"Verovatnije je da će korisnici više verovati nekom tvitu u zavisnosti od toga koliko puta je podeljen ili lajkovan. Oni koji stoje iza ove mreže botova to znaju i dizajnirali su je da eksploatišu ovu samu tendenciju", rekao je Duo naučnik u oblasti podataka Olabode Anis u pratećem saopštenju za novine.

Oni koji su postali žrtve pokušaja prevare na krađi identiteta odavno su promenili korisnička imena na Tviteru kako bi upozorili ostale da ne dele nikakve novčiće ili tokene - kao što je to uradio suosnivač Itirijuma Vitalik Buterin, promenivši ime u “Vitalik Non-giver of Ether”.

Za one koji su aktivno na "kripto Tviteru", botovi su praktično postali deo toga, zbog sveobuhvatnosti njihovih lažnih promocija.

Duo otkriva da, uprkos njihovom velikom broju, botovi su aktivno angažovani u izbegavanju da budu ugašeni.

"Pokušaji botova da onemoguće otkrivanje pokazuju značaj holističke analize naloga, uključujući i metapodatke oko sadržaja", nastavlja Anis:

"Na primer, nalozi botova će obično tvitovati u kratkim inervalima, što će dovesti do toga da je prosečno vreme između tvitova vrlo malo. Dokumentovanje ovih šablona ponašanja se takođe može koristiti za identifikaciju drugih zlonamernih i spam botova."

Anis i kolega istraživač, glavni inženjer R&D-a Džordan Rajt, predstaviće svoje nalaze na američkoj konferenciji o sigurnosti Black Hat u Las Vegasu u sredu, 8. avgusta.

Reagujući na istraživanje, Tviter je rekao da je "svestan" problema, obraćajući se Duo-u da su "spam i određeni oblici automatizacije protiv pravila Tvitera. U mnogim slučajevima, spam sadržaj je sakriven na Tviteru na osnovu automatskih detekcija", dadajući u svoju odbranu "da je manje od 5% Tviter naloga povezano sa spamom."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić