Globalna kompanija za istraživanje tehnologije traži od Uprave za hranu i lekove (FDA)  Sjedinjenih Država da ponude jasne smernice o blokčein aplikacijama za poboljšanje sigurnosti hrane.

Potrebno je istraživanje na federalnom nivou

FoodOnline je 21. oktobra izvestio da je Alek Manders, šef blokčein rešenja u informacijskoj servisnoj grupi (ISG), firmi za istraživanje tehnologije i savetovanje iz Konektikata, pozvao FDA da bliže pogleda potencijal blokčein tehnologije.

Govoreći na javnom sastanku FDA pod nazivom „Nova era pametnije bezbednosti hrane“, Manders je tvrdio da FDA treba da ispita prodavce blokčeina, rešenja i mogućnosti ulaganja i pruži smernice preduzećima širom lanca snabdevanja hranom o tome kako da koristi blokčein za poboljšanje bezbednosti hrane.

Glavni izazovi su „netehnički“

Prema ISG-u, najvažniji izazovi koji su povezani sa usvajanjem blokčeina u industriji hrane i pića su „netehnički“ - prilično nepotpuna svest o postojećoj blokčein infrastrukturi, uključujući prodavce i modele saradnje.

Kao takav, glavni izazovi uključuju i nedostatak uspostavljenih okvira industrije i upravljanja, dodao je.

Ističući potencijal za blokčein tehnologiju da lanac snabdevanja hranom postane transparentniji i efikasniji, ISG je takođe pozvao FDA da osnuje sredstva ili grantove za poljoprivrednike, distributere i trgovce koji odluče da primene blokčein.

Prošle nedelje, globalni tehnološki gigant IBM je najavio saradnju sa prehrambenom firmom sa sedištem u Masačusetsu, Raw Seafoods, kako bi digitalizovao lanac snabdevanja školjkama koje se dobijaju ribolovom iz Atlantskog okeana putem IBM blokčein platforme.

Početkom septembra, švajcarski gigant maloprodajne hrane Nestle otkrio je, međutim, da je njegov projekat lanca snabdevanja zasnovanim na blokčeinu bio znatno izazovniji od mnogih drugih planova za digitalne inovacije, zbog čega organizacija preispituje svoje tradicionalne poslovne prakse.