Lobi grupe pozivaju Rezervnu banku Indije (RBI) da dozvoli testiranje proizvoda povezanih sa kriptom u svom regulatornom test okruženju (sandbox), izveštava The Economic Times 16. maja.

Predloženi okvir RBI-a, objavljen prošlog meseca, omogućio bi testiranje blokčein tehnologije na malom broju potrošača - ali kriptovalute, berze i ICO projekti su isključene.

Nasscom, trgovinsko udruženje indijskih IT kompanija, poziva regulatora da ponovo razmotri ovu odluku i tvrdi da će IRB bolje razumeti rizike povezane sa kriptom tako što će ih uključiti u test okruženje. Iz organizacije kažu:

"Pošto su kripto novčići i tokeni važna komponenta blokčein tehnologije, nacrti propisa isključuju testiranje pametnih ugovora i druge blokčein tehnologije unutar regulatornog test okruženja."

U međuvremenu, Savet za plaćanja u Indiji je upozorio da će se teško postići inovacije ako okvir test okruženja za pesak ima tako velika isključenja.

Regulatorno test okruženje koriste regulatori širom sveta, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Neki startapi su zabrinuti da indijski tvrdokorni pristup znači da se inovativni proizvodi ne mogu testirati u njihovoj matičnoj zemlji, čak i ako su dozvoljeni na međunarodnim tržištima.

Odnos Indije sa kriptom je bio natagnut s vremena na vreme. Krajem prošlog meseca, u izveštaju se navodi da druga najnaseljenija nacija na svetu razmatra potpunu zabranu digitalnih valuta.

10. maja indijska kripto berza Coinome je objavila da je obustavila operacije zbog regulatornih poteškoća.