Banka rezervi Zimbabvea (RBZ) pokrenula je istraživanje blokčein tehnologije sa ciljem da je kasnije prihvati i integriše u poslovne procese banke, prenosi lokalni medij NewsDay 5. jula.

Govoreći na sastanku Alpha Media Holdings-a u Harareu, guverner RBZ-a Džon Mangadija je navodno rekao da banka želi da prihvati blokčein. On je naveo da centralne banke u mnogim zemljama, uključujući Kinu, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Južnu Afriku razmatraju uvođenje blokčein tehnologije za svoje aktivnosti. Mangadija nastavlja:

"Nisam rekao kriptovalute jer su na nižem nivou od blokčeina. Blokčein obuhvata sve kriptovalute kao što je bitkoin... i kažemo da ulažemo u načine i sredstva za istraživanje te blokčein tehnologije."

Mangadija je napomenuo da je rad banke na blokčeinu podstaknut željom da se ne izostavi važan tehnološki razvoj, naglašavajući potrebu za opreznim pristupom. Dodaje:

"Ono protiv čega smo, i o čemu sam uvek govorio, jeste bavljenje onim stvarima koje nisu regulisane zato što moramo da znamo gde se ti bitkoini rudare i da im uđemo u trag. Dakle, iako želimo da prihvatimo neke stvari, moramo da znamo odakle one dolaze. Ako prihvatite mobilne bankarske platforme, znamo da postoji poverljivi račun."

U maju je Centralna banka Zimbabvea izdala naređenje svim finansijskim institucijama da prestanu da pružaju usluge berzama kriptovaluta i likvidiraju postojeće račune povezane sa kriptom. Direktor i arhivator finansijskih institucija Norman Mataruka objasnio je svoju odluku, navodeći da RBZ ima "obavezu da zaštiti integritet platnih sistema", što centralna banka nije spremna da obezbedi za kripto.

U novembru prošle godine RBZ je najavila da se upotreba bitkoina (BTC) smatra nezakonitom u zemlji. Mataruka je potom rekao da upotreba "bitkoina... zapravo nije legalna" unutar jurisdikcije zemlje.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić