Francuski trgovinski gigant Carrefour je nastavio sa razvojem primene blokčeina, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 1. marta.

Počevši od marta, maloprodajni gigant će postepeno razvijati svoj novi proizvod na bazi blokčeina, Carrefour Quality Line (CQL) mikro-filtrirano punomasno mleko. CQL garantuje potrošačima u potpunosti ispraćen proizvod u celokupnom lancu snabdevanja - od farmera do rafova u prodavnici.

Pomoću CQL-a, potrošači će moći da vide GPS koordinate farmera čije krave su dale to mleko, da dobije informacije o tome kada je mleko preuzeto i upakovano, kao i da saznaju sve o različitim stranama uključenim u liniji proizvodnje.

Carrefour-ov novi proizvod je pratio niz prethodnih implementacija blokčeina od strane najvećih maloprodajnih lanca u svetu. U novembru 2018, Carrefour je pokrenuo rešenje za praćenje hrane koje je pokrenuo Hyperledger da bi pratili proizvodnju pilića “Calidad y Origen” u Španiji.

Prethodno se maloprodajni gigant pridružio IBM-ovoj mreži Food Trust, prateći vodeće proizvođače hrane kao što su Nestle, Dole Food, Golden State Foods i drugi.

Krajem 2018, još jedan francuski maloprodajni gigant, Auchan, proširio je TE-FOOD-ovo FoodChain rešenje na još pet država nakon 18-mesečnog testiranja TE-FOOD-ovog blokčein alata u Vijetnamu. Blokčein proizvod, koji omogućava monitoring sistem za praćenje odabranih kategorija je dostupan u Francuskoj, Italiji, Španiji, Portugalu i Senegalu.