Maloprodajni gigant Carrefour, sa sedištem u Francuskoj koji posluje u više od 30 zemalja, razvija blokčein platformu na bazi Hyperledger-a za praćenje hrane u svojoj španskoj mreži, navodi se u sopštenju za medije 20. novembra.

Rešenje za praćenje hrane, koje je inicijalno razvila američka tehnološka korporacija IBM, biće korišćeno za praćenje pilića pod nazivom "Calidad y Origen" ("Kvalitet i poreklo") koji su odgajani u severnom regionu Galicije bez antibiotskog tretmana. Svaki paket u španskoj mreži označavaće se QR kodom koji sadrži detaljne informacije o datumu rođenja pileta, tipu ishrane, datumu pakovanja i još mnogo toga.

U saopštenju za medije, Carrefour piše da je blokčein ključna tehnologija za lance snabdevanja, jer pruža veću transparentnost i omogućava korisnicima da pregledaju ceo proces distribucije. U bliskoj budućnosti, kompanija planira da proširi upotrebu decentralizovanih tehnologija, implementirajući ih na svu hranu iz linije "Calidad y Origen".

Kao što je Cointelegraph objavio ranije, Carrefour je već početkom 2018. godine testirao blokčein praćenje francuske živine, izražavajući svoju posvećenost decentralizovanim rešenjima.

U oktobru je maloprodajni gigant najavio da će se priključiti IBM-ovom udruženju za hranu na bazi blokčeina koji je stvoren još u 2016. godini. Od početka probnog perioda u avgustu, programu su se pridružili veliki trgovci i kompanije, kao što su Nestle SA, Unilever NV i Walmart.

Druge firme sa velikim lancima snabdevanja često su primenjivale blokčein kako bi povećale transparentnost, smanjile troškove i smanjile vreme provedeno u isporuci hrane. Na primer, Walmart koristi blokčein sistem praćenja za svoj zeleniš, dok američki Sweetgreen planira istovremeno da prati salate.

Takođe, četiri najveća poljoprivredna preduzeća na svetu, poznata kao ABCD, koriste blokčein i veštačku inteligenciju (AI) za automatizaciju postprodajnih procesa žitarica i uljarica, koji su manuelni i skup deo lanca snabdevanja.

 

Pripremila: Majda Petrović