Francuska će pokušati da ubedi druge zemlje članice EU da usvoje propise o kriptovalutama, prenosi Rojters 15. aprila.

Bruno Le Mer, francuski ministar ekonomije i finansija, je navodno izjavio da će Francuska ohrabriti druge zemlje članice EU da usvoje propise o kriptovalutama slične onim koje je Francuska odobrila prošle nedelje. Nova pravila navodno imaju za cilj da privuku emitere i trgovce kriptovalutama u Francusku tako što će im pružiti neku vrstu službene identifikacije, dok će zauzvrat oporezivati njihovu dobit.

Prema nedavno usvojenoj regulativi, kripto operateri će morati da podnesu zahtev za sertifikaciju koja bi navodno omogućila vlastima da provere ko stoji iza izdavanja novih novčića ili trgovine na platformama, kao i da nadgleda planove preduzeća i zaštitu mera protiv pranja novca (AML).

Le Mer je navodno rekao da će “predložiti svojim evropskim partnerima da uspostave jedinstveni regulatorni okvir za kripto imovinu inspirisan francuskim iskustvom. Francuski model je pravi.”

Prošle nedelje francuski parlament je usvojio zakon koji je osmišljen kako bi stimulisao razvoj lokalnog biznisa, uključujući preusmeravanje štednje od pojedinca ka preduzećima. Poznat kao “Planiranje aktivnosti za preobražaj i transformaciju preduzeća” (PACTE), zakon je navodno omogućio osiguravačima u Francuskoj da investiraju u kriptovalute bez ograničenja na iznos ulaganja.

Prošle nedelje, zakonodavno telo Švajcarske je odobrilo predlog da se naloži Saveznom veću da prilagodi postojeće zakonodavstvo za regulaciju kriptovaluta. Ovaj potez ima za cilj da zatvori uočene nedostatke u zaštiti korisnika kriptovaluta od nezakonitih aktivnosti kao što su iznuda i pranje novca.

U januaru, Evropsko bankarsko telo (EBA) je preporučilo dalje istraživanje kriptovaluta i obaviće niz akcija koje se odnose na sektor u 2019. EBA je navela da nameravaju da izda uputstvo kako bi pomogla vlastima u državama članicama da prijavljuju finansijske aktivnosti na više uniformisan način. Organizacija je istakla potrebu za transparentnošću i odogovarajućim javnim upozorenjima o rizicima vezanim za kriptovalute.