Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) će, kako se izveštava, uvesti nova pravila u vezi sa oflajn novčanicima za čuvanje kriptovaluta na kripto berzama, izvestio je Rojters 17. aprila.

Pozivajući se na izvor upoznat sa tom temom, Rojters izveštava da će finansijski regulator zemlje navodno zahtevati da se ojača interni nadzor oflajn novčanika - uređaja za skladištenje kriptovaluta koji nisu povezani s internetom.

Primenom nove uredbe, FSA navodno rešava poteškoće u osiguravanju bezbednosti digitalnih valuta i drugih rizika za zemlju budući da namerava da podstakne finteh industriju kako bi stimulisala ekonomski rast.

Iako oflajn novčanici nisu povezani s internetom i stoga pružaju bolju sigurnost digitalnim sredstvima, FSA sugeriše da bi moglo biti rizika od interne krađe. Prema izvoru, jedan broj berzi nema politiku u kojoj bi se osoba koja je odgovorna za skladištenje smenjivala redovno.

Ranije ovog meseca, FSA naišla je na argumente da više ne klasifikuje bitkoin (BTC) kao valutu. Tokom plenarne sednice na 41. Generalnoj skupštini Finansijskog saveta i 29. sastanka Finansijskog odeljenja, profesor Ivašita Goto sa Univerziteta u Kjotu tvrdio je da je bitkoin postao nešto što je izvan sredstava za vršenje transakcija zbog svojih mogućnosti prekograničnog širenja, što je dovelo da pojave širom sveta u svojoj 10 godina dugoj istoriji.

U martu, FSA je odobrila još jednoj kripto berzi da vrši svoje operacije pod novom regulativom. FSA je počela da izdaje licence novim kripto berzama koje žele da služe japanskom tržištu. Šema licenciranja, koja ima dugu listu čekanja, bila je delom reakcija na događaje u protekle dve godine, posebno na hak lokalne berze Coincheck od pola milijarde dolara u januaru 2018-e.