Ričard Brenson, pristalica bitkoina i osnivač multimilijarderske Virgin Grupe, nedavno je potvrdio značaj blockchain tehnologije u globalnoj ekonomskoj revoluciji.

Na skupu Virgin Disruptors u Londonu, Brenson dodatno naglašava uticaj blockchain tehnologije na upravljanje podacima i identitetom, navodeći zemljišna i imovinska pitanja u zemljama poput Egipta.

Brenson je izjavio:

“Ako uzmemo Egipat, 90% ljudi ima kuće, bašte, ali nemaju papir da potvrde svoje vlasništvo…i bez vlasništva nad svojom imovinom, gotovo je nemoguće započeti biznis ili dobiti kredit od banke ili nešto slično.”

Ako se provedu kroz odgovarajuće kriptografske i bezbednosne mere, blockchain tehnologija, koju trenutno proučavaju najveće svetske banke, finansijske institucije i korporacije, može biti pokretačka snaga za kreiranje nepromenljivog ekosistema za upravljanje i razmenu podataka.

Brenson je istakao zajednički poduhvat BitFury-ja i Nacionalne agencije za javni registar Republike Gruzije, koji ugrađuje u nepromenljiv registar podatke o vlasništvu i pravima nad nekretninama u zemlji.

Značaj nepromenljivosti

Tokom Brensonove rasprave o skladištenju nepromenljivih podataka, on eksplicitno objašnjava tehnološku sposobnost blockchain-a da čuva podataka u nezavisnim blokovima sa neviđenim merama bezbednosti.

Ovo je naravno, relevantno jedino ako je blockchain decentralizovan i obezbeđen otvorenom mrežom rudara koji doprinose svojom računarskom snagom, koja verifikuje i proverava identitet transakcija.

Brensonova prezentacija o revolucionarnom potencijalu blockchain-a u raznim industrijama, uključujući finansijsko i tržište nekretnina, isključivo se odnosi na projekte i distribuirane sisteme koji sadrže decentralizovanu infrastrukturu.

Većina bankarskih sistema i finansijskih aplikacija baziranih na blockchain-u se razvijaju od strane banaka i velikih tehnoloških korporacija poput IBM-a, koje koriste lične i centralizovane mreže, koje se federalizuju i nadgledaju od strane operatera mreže.

Većina, ako ne sve, banaka su objavile svoje namere da eliminišu nepromenjivost i angažuju radnu snagu u stvaranje privatnih registara i sistema baziranih na blockchain-u.

Iako su Brensonovi komentari o blockchain tehnologiji optimistični, sadašnji trendovi blockchain sektora i industrije nisu toliko optimistični.

Velika većina industrije se opredeljuje za integraciju centralizovane blockchain platforme koja je sklona promenama i izmenama podataka.