Skoro neočekivano, Ripl je zvanično preuzeo drugo mesto od Itirijuma sa 200 miliona dolara većom ukupnom tržišnom kapitalizacijom koja trenutno iznosi 8,5 milijardi dolara. U periodu od 24 sata, cena Ripla je zabeležila rast od 71,6%, dok je cena Itirijuma smanjena za 6,85%.

Nekoliko kriptovaluta, uključujući Ripl, NEM i Stellar Lumens su doživele neprirodan kratkoročni rast cene u poslednjih 24 sata. Rasle su 71,6%, 53,4% i 94,81% na dnevnom nivou.

Iako je Ripl ostvario značajan napredak u uspostavljanju strateškog partnerstva, gde je nedavno dodao svojoj listi još 10 finansijskih institucija: MUFG, BBVA, SEB, Akbank, Axis Bank, YES BANK, SBI Remit, Cambridge Global Payments, Star One Credit Union i eZforex.com, teško je opravdati 71% dobitka u tako kratkom vremenskom periodu.

Obaveštenje japanskog kozorcijuma

Najnovije partnerstvo ili inicijativa pokrenuta od strane Ripla je bila pre jedanaest dana i ni jedna velika menjačnica ili trgovinska platforma u svetu nije integrisala podršku za trgovanje Riplom u poslednjih nekoliko nedelja. S tim u vezi, rast cene Ripla od 71% izgleda neprirodno.

Jedini pokretački faktor koji bi mogao da objasni Riplov najnoviji cenovni rast je uspostavljanje projekta saradnje između banaka u japanskom konzorcijumu za prekogranični i domaći platni promet.

Prema zvaničnoj video-najavi, Ripl pokreće celu mrežu sa svojim preko-graničnim i među-bankarskim protokolom zasnovanom na Blokčeinu.

Konzorcijum japanskih banaka navodi:

“U cilju rešavanja novonastalih potreba, banke su se spojile kako bi pokrenule Konzorcijum japanskih banaka za međunarodni i domaći platni promet kako bi omogućili fleksibilan i efikasan platni promet. Ovo je prvi slučaj u svetu da je Ripl implemetiran u ‘cloud okruženju’.”

Partnerstvom sa Konzorcijumom japanskih banaka i ostalih vodećih bankarskih i finansijskih institucija u Evropi, kao što je BBVA, Ripl je učvrstio svoju poziciju kao osnovnog Blokčein protokola za globalnu finansijsku infrastrukturu i industriju.

Šta to znači za Itirijum?

Itirijum je sproveo sličnu strategiju na partnerskoj osnovi sa pokretanjem Enterprise Ethereum Alliance-e, ranije ove godine.

Dok je još uvek neizvesno da li će se kratkoročni rast Ripla stabilizovati na duže staze i Itirijum i Ripl koriste istu strategiju - stvaraju partnerske odnose sa velikim konglomeratima i bankama. Iako je Itirijum dobio naklonost JPMorgana, Ripl je privukao pažnju džinovskih banaka i finansijskih institucija.